Керівництво Нацгвардії годувало бійців неякісними продуктами.

Під виглядом консервів, за державний кошт, купували дешеву недоброякісну продукцію, повідомляється в матеріалах справи Шевченківського районного суду Львова.

Коррупцію посадовцями Національної гвардії розслідує військовий прокурор Максим Юрчишин.

“Зокрема, з матеріалів указаного кримінального провадження вбачається, що упродовж 2017-2019 років командування Центральної бази забезпечення ГУ НГ України (військова частина 3078, м. Київ) та суб`єкти підприємницької діяльності уклали договори про закупівлі товарів харчової промисловості за державні кошти на загальну суму понад 70 млн. грн., згідно яких постачальники поставляли рибні консерви та м`ясну продукцію у військову частину 3078, а в подальшому розподіляли на склади непорушних запасів та поточного зберігання у військові частини НГ України, в тому числі 3002 (м. Львів), 4114 (м. Львів) та 3007 (м. Золочів)”, – йдеться в матеріалах справи. .

За документами вартість неякісних продуктів склала 70 млн. грн.

“Закуплені військовою частиною №3078 рибні консерви та м`ясна продукція були придбані контрагентами у ТзОВ “Буський консервний завод” під видами інших торгових марок, при чому експертні висновки на поставлені партії товарів не відповідали реально поставленій продукції, що свідчить про її неналежну якість, кількість інгредієнтів та невідповідність реальному терміну зберігання”, – вказано у судовому провадженні.

Щоб довести факт розкрадання державних коштів старший слідчий слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України Максим Юрчишин запросив доступ до документів, що містять банківську таємницю підприємства “Буський консервний завод”.

Суддя схвалив запит.

“Недоброякісна продукція призводить до отруєння військовослужбовців, зниження їх бойової готовності та нанесення економічних збитків державі”, – зазначається в клопотанні.

Масове отруєння нацгвардійців сталося в одній із військових частин на Львівщині.

“Звертатись до медпункту військової частини із скаргами на розлад травлення нацгвардійці почали ще 29 квітня. Тоді до військового госпіталю у райцентр Золочів для забезпечення своєчасного і повноцінного лікування було відправлено 27 осіб. Наступного дня для локалізації можливої інфекції в госпіталь було відправлено ще 30 військовослужбовців”, – повідомила прес-служба Західного територіального управління Нацгвардії України.