Провідні вчені вважають, що коронавірус швидко не зникне. Навіть навпаки, COVID-19 стане ендемічним – тобто роками існуватиме в суспільстві, як і інші віруси, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт CNBC.

За словами головного наукового радника Великобританії Патріка Валланса, COVID-19 може стати для нас таким же звичним, як щорічний вірус грипу.

Деякі потенційні вакцини перебувають на пізніх стадіях клінічних випробувань, але Валланс заявив, що жодна з них не зможе знищити вірус.

“Поняття про елімінацію ковіда з будь-якого місця не є правильним, тому що він повернеться”, – підкреслив Валланс, зазначивши, що лише одна хвороба людини “справді викорінена” завдяки високоефективній вакцині, і це віспа.

“Ми не можемо бути впевнені, але я думаю, що навряд чи ми отримаємо справді стерилізуючу вакцину, яка повністю зупинить хворобу, і, швидше за все вона буде циркулювати та стане ендемічною, і це моя найкраща оцінка”, – заявив Валанс у Комітеті стратегії національної безпеки Великої Британії.

“Очевидно, що коли ви отримуєте вакцинацію, яка зменшує ймовірність зараження та тяжкість захворювання, це стає схожим на щорічний грип, ніж на будь-що інше, і це може бути тим напрямком, в якому ми в кінцевому підсумку підемо,” – підкреслив вчений.

Нагадаємо, Більше 7 тисяч: Україна та Київ знов побили добовий COVID-антирекорд

Читайте також:

Невтішні прогнози: Київ останнім вийде з пандемії

Українська вакцина від COVID-19 може з`явитись через рік