В кінці травня 2023 року завдяки розголосу ЗМІ та втручання поліції демонтажні роботи у будинку за адресою Рейтарська 37-А, вдалось призупинити. Тоді девелопер проекту, компанія НЕСТ, суттєво пошкодила історичну будівлю, пояснюючи це реставрацією головного фасаду, аби «пристосувати будівлю до сучасних умов».

 

Тепер же в деяких провідних медіа країни вийшли піар-пояснення щодо майбутньої діяльності компанії НЕСТ щодо будівлі на Рейтарській. У публікаціях обіцяють з повагою поставитися до 120-річної історії будівлі на вулиці Рейтарській, яку перебудують в унікальний проект бутікового бізнес-центру REITER HALL.

 

Проект має перевтілити будівлю колишньої Київської земської управи, а згодом Київського інженерно-меліоративного інституту. Оскільки вона має статус пам’ятки історії та архітектури. За їх словами, “проект був схвалений у всіх інстанціях, пов’язаних із охороною культурної спадщини. Було отримано дозвіл від Мінкульту та Департаменту охорони культурної спадщини КМДА, укладено договір з Інститутом археології НАН України. Окрім цього, проект пройшов міжнародну незалежну експертизу та отримав отримує сертифікат LEED”. Він підтверджує екологічність будівництва. У девелоперській компанії говорять про делікатність та гармонійність як про основні правила архітектурного задуму.

Тільки щодо Департаменту культурної спадщини КМДА – є певні цікавинки. Чи не проходили ці “домовленості”  під час зустрічей в ресторанах під час комендантської години? (недавно був звільнений директор Департаменту, Олександр Никоряк, якого помітили журналісти під час нічної зустрічі із столичним забудовником Артуром Мхітаряном – прим.).

Копія документу надана Дмитром Перовим, джерело – Хмарочос
Проєкт забудови. Фото надане Дмитром Перовим, джерело – Хмарочос

В будь-якому випадку наша команда буде слідкувати за ситуацією навколо будівництва в центрі Києва, на вулиці Рейтарській і повідомляти про зміни.