Сьогодні у Європі ціна на газ зросла до $181 за тисячу кубометрів, у той час як минулого тижня ціна була $171. В результаті цього суми в платіжках українців також зростуть, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Finance.

Це максимальне значення ціни на газ за останні майже 11 місяців, тобто з кінця листопада 2019 року. Експерти кажуть, що подорожчання палива в першу чергу пов’язане з серйозним похолоданням.

Ціни на газ зростають і в США – там вартість підскочила до $117 за тисячу кубометрів з приблизно $100 в кінці минулого тижня.

Для порівняння: мінімальна ціна на газ на європейському хабі була зафіксована в травні – близько $55 за тисячу кубометрів.

Газ для українців

Якщо стрибок цін в Європі виявиться не короткочасним, то блакитне паливо подорожчає і для населення в Україні.

Справа в тому, що з серпня 2020 року перестали діяти спеціальні, нижчі ціни, за якими “Нафтогаз” продавав газ населенню. Тепер вартість газу буде розраховуватися за формулою: ціна газу в Європі в перерахунку на гривні + ПДВ (20%) + вартість транспортування (у “Нафтогазу” – 1,917%) + тариф газзбуту (близько 2,5%).

Фактично вартість опалення для українців буде змінюватися щомісяця. Якщо в жовтні, ймовірно, різниця буде незначною, то в розпал сезону, в грудні-лютому, газ може підскочити в ціні від 5,8 до 7 грн за кубометр, розповідає представник Асоціації постачальників енергоресурсів Артем Компан.

Нагадаємо, Майже вдвічі: Нафтогаз підвищив ціну на газ для населення

Читайте також:

В квитанції за опалення тепер буде чотири різні платежі – КМДА

Увімкнули опалення: В одному зі столичних будинків затопило 4 поверхи (відео)