Ранок в Україні сьогодні почався з масових обшуків. Силовики завітали до олігарха Ігоря Коломойського, екс-глави МВС Арсена Авакова та депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара, а також низку держструктур.

Все, що відомо на цю мить про обшуки відомих країні осіб, у відоствах й не лише – читайте в матеріалі РБК-Україна.

14:02. Топ-менеджменту “Укртатнафти” оголосили підозри.

СБУ підтвердила, що в результаті обшуків було викрито викрила масштабні схеми привласнення на суму в 40 млрд гривень.

Наразі у рамках кримінальних проваджень документуються 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів. За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.

“За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ “Укртатнафта” оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень”, – заявили в СБУ.

Відомство нагадує, що ПАТ “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією України, а ПАТ “Укртатнафта” – нафтопереробною.

13:45. Чиновника Одеської ОВА затримали за підозрою в хабарництві

Як повідомило місцеве видання “Думська”, посилаючись на власні джерела в прокуратурі, мова йде про співробітника департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.

“Наручники на чиновника наділи оперативники СБУ. Зараз у будівлі адміністрації на проспекті Шевченка проходять слідчі дії”, – пише видання.

13:23. Екс-главі департаменту Міноборони оголошено підозру за розтрату понад 100 млн гривень

Так, Служба безпеки підтвердила, що провела обшуки у колишнього директора Департаменту державних закупівель Міноборони, його підозрюють у закупівлі 3 тисяч неякісних бронежилетів для ЗСУ на 100 мл гривень.

Екс-чиновнику оголошено підозру за ч. 1 ст. 114-1, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ККУ. Санкція статей передбачає покарання у вигляді тюремного ув’язнення на строк від 5 до 8 років.

Популярні новини зараз

На Київщині знайшли ще одну локацію з червонокнижними підсніжниками — КЕКЦ

У Києві відкрили незвичну скульптуру на честь загиблого воїна-добровольця

14-річний школяр з Києва влаштував "бізнес", створивши канал з дитячою порнографією

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще

Також СБУ зазначає, що проводить слідчі дії щодо інших посадовців у секторі безпеки й оборони.

13:03. Аваков особисто прокоментував обшуки у себе.

Екс-очільник МВС підтвердив, що обшуки стосувалися закупівлі вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225) для потреб відомтсва.

“Від першої особи: Слідчі органи справді провели у мене обшук – у рамках відпрацювання однієї із робочих версій причин трагедії у Броварах. Слідство цікавили контракти із закупівлі МВС вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225). Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту”, – написав Аваков.

За його словами, нібито нічого “відповідного інтересам слідства” виявлено не було.

“Україно-французький контракт на постачання МВС Україні вертольотів Airbus укладено у рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною радою України у 2018 році. Крім того, контракт проходив аудит французького уряду та казначейства. Ці гелікоптери врятували і ще врятують тисячі життів. Я гордий, що брав участь у цьому проекті”, – додає Аваков.

Керівницю податкової Києва викрили на багатомільйонних незаконних схемах збагачення

Як стало відомо, слідчі ДБР прийшли з обшуками до в. о. голови податкової столичної служби, її правоохоронці підозрюють у багатомільйонних тіньових схемах на понад 15 мільярдів гривень.

У чиновниці провели обшуки, під час яких виявили великі суми грошей, дорогі прикраси та дві автівки вартістю 150 тисяч.

Також вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів та дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів.

12:22. У “Слузі народу” підтверджують обшуки та анонсують “весняні посадки”.

За словами голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, очікується звільнення всього керівного складу Державної митної служби. Також він підтвердив:

“Країна під час війни буде змінюватися. Якщо хтось не готовий до змін, то держава сама прийде і допоможе їм змінитися”, – додав Арахамія.

Олігарх Ігор Коломойський став одним із перших, до кого завітали силовики (принаймні як стало відомо з новин).

До будинку бізнесмена, ймовірно, йдеться про його помешкання в Буковелі, прийшли працівники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки.

Як повідомили РБК-Україна джерела в правоохоронних органах, обшуки стосуються розслідування махінацій в компаніях “Укртатнафта” та “Укрнафта”.

Зокрема, йдеться про розтрату нафтопродуктів на загальну суму в 40 млрд гривень. Крім того, справа стосується ухилення від сплати митних платежів.

Наступним, хто приймав “гостей” з СБУ (спільно з ДБР) став колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Як повідомила РБК-Україна його помічниця Наталія Ставівко, обшуки стосувалися справи падіння гелікоптера в Броварах, під час якого загинуло керівництво МВС.

“Мова йшла про контракти 6-річної давнини щодо закупки AirBus, але нічого не знайшли, це контракти узгоджувались з Парламентом, слідчі вели себе коректно”, – розповіла виданню вона.

Про таке екс-міністр Аваков також розповів в коментарях ЗМІ.

Цікавим у цій справі є те, що гелікоптер, який розбився у Броварах, був закуплений для МВС коли відомством керував Арсен Аваков.

Так, восени в 2018 році Україна домовилася про закупівлю французьких гелікоптерів. В рамках якої Париж мав передати Києву отримати 55 вертольотів Airbus. Щоправда, Центр транспортних стратегій зазначав, що з цієї кількості вертольотів 21 гелікоптер вже використовувався раніше.

Також РБК-Україна з власних джерел стало відомо про обшуки в народного депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара. Наразі виданню не відомі причини обшуків, але, за словами нардепа Олексія Гончаренка, мова може йти про справу щодо фінансування тероризму.

“У Столара обшуки. Обшук проводить Служба безпеки України. Фінансування тероризму. Зараз і дізнаємось, а за що останні роки був банкет”, – написав Гончаренко.

Сам нардеп Столар поки теж не коментував слідчі дії.

Додамо, що прихильник забороненої проросійської партії є фігурантом журналістського розслідування “Батальойн Дубай”. Так, від початку повномасштабної війни він проживав на Лазуровому узбережжі, але нещодавно повернувся в Україну і навіть відвідав засідання парламенту. Втім, згодом він хотів знову покинути країну, але цього разу в нього це не вийшло.

Як з’ясувало РБК-Україна у джерела ДБР, обшуки проходять у голови податкової служби столиці та заступника начальника Головного управління Державної податкової служби у Києві.

Втім, наразі подробиць щодо обшуків у столичній податковій немає. ДБР поки також не коментує ситуацію. Але у “Слузі народу” підтверджують інформацію.

Зазначимо, що в “Слузі народу” підтвердили обшуки у колишніх топ-чиновників міністерства оборони України.

Але, як стало відомо РБК-Україна з власних джерел, СБУ проводить завітала до таких осіб:

колишнього директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького,
заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова.
Відомо, що обидва вони причетні до скандалу із закупівлею продуктів харчування для військових.

Зокрема, джерела повідомили, що Хмельницькому оголошено підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт.

При цьому ЗМІ та нардеп Олексій Гончаренко пишуть, що підозру отримав і Шаповалов.

Також повідомляється, що підозру оголосили й екс-заступнику ДП “Промоборонекспорт” Володимиру Терещенку за фактом заволодіння держкоштами в розмірі 1,3 млн доларів.

Правоохоронці повідомили, що як тільки в мережі з’явилася фото та відео з вечірок, де молоді люди вживають алкоголь і кривдять та принижують дівчат, правоохоронці розпочали відпрацювання.

Відомо, що на цей час поліцейські уже встановили фігурантів та місця їхнього перебування.

Вже відкрито кримінальне провадження та проводяться слідчі та розшукові заходи у Києві та ще одному регіоні держави.

Зокрема оперативники карного розшуку та міграційної поліції разом зі слідчими за процесуального керівництва прокурорів проводять обшуки за адресами проживання та в орендованих квартирах фігурантів.