Департамент освіти і науки КМДА після скандалів із недопуском до укриттів у Києві, наказав впускати сторонніх під час повітряної тривоги до шкіл.

Укриття у школі №245 в Оболонському районі Києва

У Департаменті освіти і науки КМДА на запит «Твого міста» надали копію наказу про зміни роботи укриттів у закладах освіти під час повітряної тривоги.
Відповідно до отриманого наказу від 1 червня 2023 року, начальники управлінь освіти районних у місті Києві державних адміністрацій та керівників закладів освіти мають проконтролювати, щоб під час повітряної тривоги ворота та хвіртки були відкритими для безперешкодного доступу до шкільних укриттів. Окрім цього повинна бути оновлена та уточнена інформація про укриття, зокрема вказівники руху на територіях та у приміщеннях закладів освіти.
Окрім цього, у наказі йдеться про відпрацювання та внесення змін до посадових інструкцій сторожів.
За даними депутатки Київради Ксенії Семенової, столичні освітяни отримали окремий наказ та графік чергувань, аби ті у разі тривоги здійснювали та контролювали доступ людей в укриття.
Tvoemisto.tv звернулося з запитом до КМДА з проханням пояснити, чи був наданий такий наказ міською владою. Відповідь оприлюднимо відразу після отримання.

Зазначимо, доступ до шкільних укриттів у Києві лише для учнів та працівників закладу та повна заборона для сторонніх під час повітряної тривоги, спочатку було ухвалено наказом Департаменту освіти й науки від 21 червня 2022 року:

«…Забезпечити вивільнення приміщень закладів освіти від сторонніх осіб, що не є учасниками освітнього процесу, для створення безпечних умов перебування здобувачів освіти й працівників у закладах освіти під час військового стану», – повідомили в КМДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Я вам мізки виб’ю!”. У Києві звільнили вчителя історії за образи п’ятикласників (відео)

Перед початком навчального року 2022/2023 під головуванням мера Києва Віталія Кличка, постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, прямо заборонила впускати до укриттів під час повітряної тривоги усіх, окрім здобувачів освіти та працівників закладу.

«1.3.Не допускати до приміщень закладів освіти осіб, що не с здобувачами освіти та працівниками закладу (крім супроводжуючих дітей з ООП, працівників організацій, які забезпечують життєдіяльність закладів освіти, правоохоронних органів. муніципальної Держпродспоживслужби); охорони, ДСНС. 1.5. Забезпечити закриття територій закладів освіти на час комендантської годинита тримати зачиненими горища, підвали та інші підсобні приміщення з метою недопущення проникнення сторонніх осіб», – йдеться у протоколі комісії від 23 серпня 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві капітально ремонтують найстарішу школу №127

Нагадаємо, у Києві мешканці неодноразово скаржилися, що не можуть розраховувати на укриття в школах під час повітряних тривог, оскільки у них просто не впускають. Натомість Віталій Кличко, під час тривоги разом з місцевими жителями перевіряв укриття в найближчій школі Деснянського району, яке було відкритим. Втім, місцеві стверджували, що вночі воно не працює.