“Звернувся в НАБУ, щоб відкрили провадження за заявою голови Офісу президента. Сподіваюся, пан Богдан сприятиме розслідуванню. Якщо, звичайно, сказав журналістам правду”, пише міський голова Києва 48-річний Віталій Кличко у “Твіттері” 1 серпня.

Напередодні керівник Офісу президента Андрій Богдан заявив про нібито спробу підкупу від оточення мера столиці.

 Декілька днів тому приходив чоловік, який представився адвокатом одного зі “смотрящих” Києва, говорить Богдан. Сказав, що робота з бюджетом Києва дозволяє їм отримати 40 мільйонів доларів у рік. Попросив не чіпати голову КМДА і запропонував цей бюджет розділити навпіл. Я був неготовий до такої зустрічі, тому не зафіксував ці дані.

Богдан виступив з ініціативою розділити посади мера столиці й голови Київської міської державної адміністрації. Звернувся у Кабмін щодо звільнення Кличка з посади голови КМДА.

 Кличка хочуть усунути, каже політолог 41-річний Віктор Таран. Київ це місто із земельними та бюджетними ресурсами. Але не тільки.

Виборці Зеленського вимагають посадок і арештів представників старої еліти. Президент вирішив, що Кличко може бути гарним об’єктом для цього, якщо його звинуватити в корупції. Глава держави розуміє, що в Києві роблять революції. Хто матиме свого голову КМДА, той і контролюватиме місто. Він іде шляхом Януковича той теж думав, що це його врятує від акцій протесту.

У Зеленського постійні вороги й маленькі перемоги. Він на цьому будує образ: “Я хороший. Представники старої еліти погані”. Поки що не може оголосити місцеві вибори по всій країні. Тому хоче взяти під контроль великі міста. Якщо піде цим шляхом, далі може тиснути на мера Львова Андрія Садового.

До Кличка кияни ставляться по-різному. Але вважають, що самі вирішуватимуть його політичну долю на виборах. Бачимо, як об’єднується громадський сектор і місцеві еліти. Якщо це продовжиться, Віталій виграє вибори. Треба враховувати, що в Києві Зеленський набрав лише 30 відсотків.

Влада незаконно втручається в місцеве самоврядування. Президенту треба припинити атаки. Сам Кличко не встоїть. Але його підтримають міжнародні партнери України. Також можуть допомогти Тимошенко, Вакарчук, Порошенко. В Україні вміють об’єднуватися проти спільних ворогів.