В Ірану є прямий шлях для відправки зброї Росії, а західні країни мало що можуть зробити, щоб зупинити його.

Про це, як пише NV, повідомляє CNN.

«Води Каспійського моря здаються оманливо спокійними. Але цей морський шлях, що забезпечує прямий зв’язок між Іраном і Росією, стає дедалі жвавішим у зв’язку з вантажоперевезеннями», — йдеться в матеріалі.

Зокрема йдеться про постачання зброї з Тегерана до Москви.

На думку експертів, у міру поглиблення співпраці між двома країнами Каспійське море використовують для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які російський уряд придбав у іранського режиму для підтримки своїх військових дій в Україні.

Дані відстеження показують, що судна в регіоні дедалі частіше стають «темними», що свідчить про зростаючі наміри приховати переміщення товарів.

Минулого року дані Lloyd’s List Intelligence виявили вересневий сплеск кількості прогалин у даних з відстеження суден на Каспії. Це сталося невдовзі після того, як уряди США та України заявили, що Москва придбала безпілотники у Тегерана минулого літа. Восени Росія стала частіше використовувати іранські безпілотники, зокрема проти критично важливої енергетичної інфраструктури в Україні.

Аналітики кажуть, що у західних союзників України буде мало сил, щоб зупинити такі поставки зброї.

«Немає жодного ризику для іранського експорту в Каспійському морі через країни, що межують, — у них немає можливості або мотиву забороняти такі обміни», — сказав провідний аналітик розвідки в компанії з безпеки EOS Risk Group Мартін Келлі.

Азербайджан, Туркменістан і Казахстан є іншими країнами з портами на Каспійському морі.

Це «ідеальне середовище для того, щоб ця угода не зустріла опору», вважає Келлі.