Залите водою та оповите вогнем Тбілісі, напевно, стане звичайною картиною на декілька наступних тижнів. Грузини протестують, вони невдоволені авторитарними законами, що просувають в парламенті. Поліція застосувала проти невдовленої юрби водомети та сльозогінний газ. Це не спинило протестувальників. Розлючені мітингарі відкрито протистояли силовикам. Люди жбурляли у них коктейлі Молотова та відбирали поліцейські спецзасоби.

Про це повідомляє “5 канал”.

“Поліція заявила, що затримали лише шість осіб, але я думаю, що значно більше. Близько ста людей. Багато протестувальників постраждало через сльозогінний газ, деякі мають переохолодження”, – розповіла грузинська журналістка Вікторія Кавжарадзе.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла ветувати закони про іноагентів. Про це політикиня заявила у терміновому зверненні до нації прямісінько з Нью-Йорку. Під час зіткнення у грузинській столиці вона була з візитом у Сполучених Штатах. Саме на тлі Статуї свободи президентка висловила підтримку громадянам у боротьбі за вільну Грузію.

“Я з першого дня казала, що накладу вето на цей закон і я зроблю це! Я звертаюся до вас, тих, хто стоїть на проспекті Руставелі, де я сама була не раз. Я перебуваю у Нью–Йорку, а позаду мене – статуя Свободи. Це той символ, за який завжди боролася Грузія і заради якого ми вийшли сьогодні. Я з вами, тому що сьогодні ви представляєте вільну Грузію!”, – запевнила президентка Грузії Саломе Зурабішвілі.

На вулицях лунали відомі лайливі гасла в бік кремля та путіна. Мітингарі розгортали антиросійську символіку. І не дарма: нове законодавство про іноагентів у Грузії неабияк нагадує сумнозвісний кремлівський аналог. Експерти жартують, що можновладці просто переклали російський закон про іноагентів грузинською. Відповідно до нього, будь-яка юридична чи фізична особа, що отримує понад 20 відсотків фінансування з-закордону, повинна зареєструватися як іноземний агент. А інакше, їй загрожує чималий штраф або позбавлення волі на термін до 5 років. Посіпаки кремля вважають, що нове законодавство нібито забезпечить прозорість та підзвітність інформації в Грузії.

“Кампанія, яка нині триває, абсолютно безпідставна. Я розумію, що це болісно для них. Вони отримували мільйони і десятки мільйонів грантів. Не було ні прозорості, ні підзвітності перед суспільством. Це мінімальна вимога, що відповідає європейським і світовим стандартам”, – сказав прем’єр–міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі.
Законопроєкт вже засудили у Європейському Союзі. Позиція Брюсселя залізна: закон про іноагентів суперечить рекомендаціям вступу до ЄС. Відреагували і в Сполучених Штатах. У Вашингтоні натякнули на можливі санкції проти грузинських політиків. А також зауважили, що сумнозвісний закон може поставити хрест на євроатлантичному майбутньому Грузії.

“Цей законопроєкт частково поставив би під загрозу саме євроатлантичні амбіції грузинського народу. Ми не хотіли б, щоби це сталося. Також цього не хочуть у ЄС, ООН і, звичайно, що найважливіше, цього не хоче грузинський народ, громадянське суспільство, усі вони виступили з різкими заявами про стурбованість цим законопроєктом”, – зауважив речник Держдепу США Нед Прайс.
Західні союзники очікують, що їхні попередження стануть холодним душем для проросійської кліки, що засіла у Тбілісі. А громадяни зможуть обстояти своє право на вільне та європейське майбутнє Грузії.