У перші дні повномасштабного вторгнення Росії окупанти могли вийти на лівобережні передмістя Києва. Члени уряду почали обговорювати можливий підрив усіх мостів у столиці.

Водночас головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний категорично відкинув ідею про підрив усіх мостів Києва, йдеться в матеріалі BBC News Україна.

“Це дозволило б затримати російську армію перед природною перешкодою ‒ річкою Дніпро, і не допустити росіян до урядового кварталу”.

Один із високопоставлених урядовців зателефонував тодішньому голові Служби безпеки України Івану Баканову й вимагав, щоб той “наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости” і таким чином відрізати лівий берег Дніпра від правого. Баканов подзвонив Залужному, а той, вислухавши його, без вагань відповів:

“Підірвати мости? У жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра: і військових, і цивільних”.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Києві замінували всі мости. У разі прориву росіян у столицю з півночі, усі б вони були б підірвані.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що це питання було обговорено на найвищому рівні, а українське командування було готове до будь-яких кроків.