Голова Національного банку Яків Смолій не вніс до своїх декларацій за 2015-2017 роки сукупно 18,3 мільйона гривень.

Про це повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції за підсумком перевірки декларацій.

Він неправдиво вказав свій дохід та дохід дружини у формі відсотків. Також Смолій не вказав наявність у дружини корпоративних прав, не вніс інформацію про земельні ділянки, про кошти свої та дружини на банківських рахунках. У 2015 глава Нацбанку не вніс даних на понад 8,5 млн грн, у 2016 на 6,6 млн грн, у 2017 на 3, 2 млн грн.

Також НАЗК помітило неправдиву інформацію в деклараціях заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Анатолія Корзуна, колишнього першого заступника Голови Державного агентства рибного господарства України Володимира Фалея та голови Більмацької районної державної адміністрації Запорізької області Артема Попова.

Корзун у декларації за 2016 році неправдиво вказав вартість будинку в Києві та не вніс спадщину, яку отримала дружина. Фалей не вказав наявне фінзобов’язання перед банком, а Попов неправдиво вказав вартість купленого будинку та наявність корпоративних прав у його матері.

Декларування неправдивої інформації на суму понад 250 прожиткових мінімумів (тобто понад 480 тисяч гривень) тягне за собою штраф до 200 неоподаткованих мінімумів (тобто 4250 гривень) або обмеження волі до 3 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.