Російська газета “Коммерсант” опублікувала листи-погодження на “формулу Штайнмаєра”, які надіслала Росія, бойовики з окупованих районів Донецької та Луганської областей і Україна. Підпис з українського боку ставив представник у Тристоронній контактній групі в Мінську, другий президент Леонід Кучма.

Листи опублікували 2 жовтня, датовані вони 1 жовтням.

“Українська сторона приймає текст цієї формули”, ідеться біля підпису Кучми.

Тобто офіційні сторони перемовин (Україна, Росія, ОБСЄ) надсилали окремі листи на погодження формули, а не підписували єдиний документ. Бойовики також надсилали листи, хоча вони не є офіційними сторонами Тристоронноьї конктатної групи.

За даними “Коммерсант” до такого способу погодження вдалися, бо українська сторона не хотіла ставити підпис поряд з бойовиками.

Представник ОБСЄ Мартін Сайдік, на адресу його писали листи, своєю чергою написав звернення до чинного голови ОБСЄ Мирослава Лайчака.

“Формула Штайнмаєра” – це план дій для запровадження Мінських угод на окупованій частині Донбасу.

Заходи розробив 2015-го Франк-Вальтер Штайнмаєр – міністр закордонних справ Німеччини у 2013-2017-х. Він був членом 4-сторонньої контактної групи “нормандського формату” за участью Німеччини, Франції, України та держави-окупанта Росії.

Одним із пунктів Мінських угод були вибори на окупованих територіях та визнання за Донбасом особливого статусу.