П’ять підприємств Ігоря Коломойського становлять монополію на ринку феросплавів.

Про це повідомляє в своєму сюжеті “5 канал”.

Під контролем холдингу олігарха три заводи і два гірничо-збагачувальні комбінати. При цьому у співробітників цих активів зарплати нижче, ніж в галузі, а холдинг експортує свою продукцію через фірми-посередники за заниженими цінами.

За даними журналістів, які наводять висновки галузевих експертів, феросплавна група Коломойського має частку ринку в 76-80%, тим самим де-факто є монополістом.

“Хоча цього (монопольного становища ред.) і не помічає Антимонопольний комітет. Як би там не було, але ключовий гравець ринку експортує свою продукцію через фірми-посередники за заниженими цінами, вказують експерти на статистику Державної фіскальної служби і митниці”, йдеться в сюжеті.

Факт монопольного становища є порушенням антимонопольного законодавства, проте це не єдина проблема для даних підприємств, стиль ведення бізнесу на даних активах викликає питання, оскільки він веде до недоотримання коштів як співробітниками підприємств, так і державному бюджету.

“Як результат, держава щорічно недоотримує мільйони валютної виручки та податкових надходжень. Не краща ситуація і з капітальними інвестиціями і рівнем соціального захисту на підприємствах. Так, згідно зі звітністю профспілки металургів і гірників України, рівень зарплат на Нікопольському і Запорізькому заводах феросплавів значно нижчий, ніж на інших металургійних підприємствах. Результат такої бізнес-моделі неодержані кошти в бюджетах усіх рівнів, вказують експерти галузі”, говориться в сюжеті.