Згідно із постановою Кабінету міністрів №509 “Про порядок обчислення часу на території України”, 2020 року українці перейдуть на зимовий час – у ніч з суботи 24 жовтня на неділю 25 жовтня.

Цієї ночі о 4:00 громадяни (або замість них їхні розумні девайси) перемістять стрілки годинників на одну годину назад. Завдяки цьому українці зможуть довше поспати.

До речі, саме на 25 жовтня в Україні заплановані місцеві вибори, тому в неділю варто уважніше стежити за часом.

На всій території України діє час другого часового поясу UTC+2 (київський час) з щорічним переведенням годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед, а в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Звідки він взявся?

Змінювати час придумав американець Бенджамін Франклін, котрий у 1784 році запропонував збільшити світловий день з метою скорочення витрат на електроенергію.

З 1945 до 1980 року в Україні ніяких переведень стрілок годинника не відбувалося — цілорічно діяв час, що на одну годину випереджав поясний (крім східних областей, де він відповідав поясному).

У 1981 в СРСР вперше ввели літній час. В Україні він уже на дві години (центр, захід) і на одну годину (схід) випереджав поясний, адже фактично дорівнював UTC+4.

Синхрон з Європою

Зараз час в Україні повністю синхронізований з майже усіма країнами Європи, оскільки перехід на літній та з літнього часу відбувається у всій Європі одночасно.

Сім країн, які не використовують літній час — Білорусь, Грузія, Ісландія, Росія, Туреччина, Азербайджан, Вірменія — мають змінну різницю в часі з Україною.

Цікаво, що з 15 березня 2016 року у Верховній Раді зареєстровано проект постанови № 4234, який передбачає скасування переходу на літній час.

Нагадаємо, що ЦВК затвердила форми та колір бюлетенів для місцевих виборів в Україні

За матеріалами УНІАН, Вікіпедії 

Читайте також:

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

У Святошинському районі Києва зникло світло

Мер Гамбурга прибув до Києва

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Показати ще

ЦВК оголосила про початок передвиборчої кампанії

Столицю перед виборами мера поділять на 10 округів, – ЦВК