Через два-три роки за умисне невиконання Закону про мову штрафуватимуть. Про це повідомила уповноважений із захисту державної мови Тетяна Монахова на прессконфенеції, інформує УНІАН.

Мовний омбудсмен наголосила, що штрафуватимуть лише через порушення закону у публічній сфері. В побуті та у приватних спілкуваннях людина має право розмовляти будь якою зручною для неї мовою.

“Якою мовою розмовляти з дітьми чи батьками, друзями, писати листи, дописи у соцмережах – це особистий вибір людини. Однак у публічній сфері, коли людина звертається до держави: “Захисти мене, навчи мене, вилікуй мене, дай мені роботу”, то тут держава вимагає використання державної мови”, – пояснила Тетяна Монахова.

Монахова зазначила суми штрафів, які передбачені через порушення “мовного закону”, та наголосила, що стягуватимуть їх лише через два-три роки.

“Штрафи різного розміру – від 200 до 700 неоподатковуваних мінімумів (доходів громадян), тобто приблизно від 9,8 тис. до 11,9 тис. грн. Але система штрафів не починає діяти прямо зараз. Вони відтерміновані в середньому на два-три роки”, – повідомила омбудсмен.

Як зазначила мовний омбудсмен України, скоро запрацює Офіс уповноваженого із захисту державної мови, куди зможуть звертатись громадяни зі своїми скаргами щодо порушення їхніх мовних прав, а офіс відповідно реагуватиме.

“У нас буде створено секретаріат, юридичний відділ, відділ лінгвістичної експертизи, який визначатиме, чи принижує той чи інший вислів українську мову у публічному просторі. Також будуть створені сторінки Офісу мовного омбудсмена у соцмережах, буде створено громадську колегію”, – розповіла Монахова.

Нагадаємо, Венеціанська комісія приїхала до України перевіряти “мовний закон”

Читайте також:

В уряді спрогнозували майбутнє закону про мову

“Опозиційний блок” оскаржує мовний закон у Конституційному суді

 

 

Популярні новини зараз

Під завалами зруйнованої будівлі в Києві може перебувати одна людина — ДСНС

У Києві збито російські ракети - уламки впали у чотирьох районах столиці. Є постраждалі та руйнування

Обвал Дегтярівського мосту — аналогічні балки використовувались на Київщині, експертна комісія розбиратиметься

Вакарчук присвятив пісню кримським татарам

Показати ще