29 вересня скульптуру “Гірка пам’ять дитинства”, яку вандали намагалися зруйнувати, повернули до експозиції Музею Голодомору. Реконструйовано п’єдестал, створено табличку та ліквідовано пошкодження, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Укрінформу.

“Дівчинка з колосками стала символом не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Її копії існують у декількох державах. На цей акт вандалізму відреагував не тільки Світовий конгрес українців, а й багато відомих людей поза межами України. Поки ми живі, мусимо пам’ятати. Це символ того, що сталося з української нацією у 1932-33-х роках. Це символ тих, у кого забрали дитинство”, – сказав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Пошуки вандалів тривають

Міністр висловив сподівання, що поліція знайде тих, хто вчинив акт вандалізму. Поліція попередньо кваліфікувала пошкодження “Дівчинки з колосками” біля Музею Голодомору як хуліганство.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко запевнив, що пошук винних продовжується, та попередив, що відтепер територія музею перебуває під ретельним відеонаглядом із записом.

“Ми продовжуємо пошук покидьків, які спаплюжили скульптуру дівчинки. Сподіваюся, що ми їх знайдемо. Ніхто не має права чинити такі дії проти символів української пам’яті”, – наголосив Геращенко.

Генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Олеся Стасюк нагадала, що у ніч із 21 на 22 серпня вандали намагалися зруйнувати скульптуру на території Національного музею Голодомору-геноциду.

5 колосків дитинства

Відреставрована скульптура дівчинки – це символ пам’яті про 3,5 мільйони дітей, убитих голодом під час геноциду в Україні, а також тих, хто вижив у 1932–1933 роках, але не мав дитинства.

Дівчинка тримає в руках 5 колосків, що нагадують про постанову від 7 серпня 1932 року “Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперації та зміцнення суспільної (соціалістичної) власності”.

Нагадаємо, Зеленський попросив Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

Читайте також:

Акція «Непораховані з 1932»: на Софійській площі готуватимуть їжу часів Голодомору

Українські полярники в Антарктиді запалять свічки пам’яті