Цього року 27 серпня – день екологічного боргу для України. Дата сумна і не святкова. Вона говорить про те, що споживання природних ресурсів протягом року досягло тієї межі, коли довкілля вже не може самостійно відновитись від завданої шкоди, повідомив депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Він зазначає, що цього року дата для нашої країни розрахована умовно.

“У нас триває війна, і споживання ресурсів – далеко не головна шкода. Через обстріли палають заповідники та промислові об’єкти, вода та земля щодня насичуються токсичними сполуками. Мета ворога – знищити все живе у нашій країні. І за даними ООН, це найбільш руйнівний військовий конфлікт за 50 років. Ми – одна з найзамінованіших країн світу”, – пише Костянтин Яловий на своїй сторінці у Facebook.

На сьогоднішній день порахувати всю шкоду, завдану нашій природі окупантами, досі неможливо, нагадує депутат Київради VIII скликання. Лише за приблизними оцінками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України вона перевищує 395 мільярдів гривень. З них 176 мільярдів гривень – це збитки від забруднення повітря. Токсичні  викиди, які потрапляють у атмосферу від численних пожеж, шкодять не лише Україні, а й усьому світу.

Відновлення після нападу росії триватиме десятиліттями. Уряди європейських країн та міжнародні організації вже працюють над програмами, які допоможуть нашій природі прийти до тями після всіх викликів війни.

“Але і ми, як громадяни України, можемо підтримати наше довкілля.  Зменшити наш борг перед природою. Садити дерева там, де це безпечно і потрібно, не кидати сміття у водойми. А після перемоги – освоювати всю користь від екологічних звичок. Адже це нам жити в Україні. І нашим дітям теж”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.