З початку року у Києві потонуло 39 осіб, протягом купального сезону (червень-липень) 27 загиблих. За аналогічний період минулого року загинуло 25 осіб (зростання на 35,9%), протягом купального сезону 15 загиблих (зростання на 40%).

Про це пише “Вечірній Київ”.

У Головному управлінні державної служби України з надзвичайних ситуацій у місті Києві проаналізували ці випадки і з’ясували, що основними місцями загибелі людей (протягом купального сезону) є водойми не пристосовані для купання — 25 випадків (а це 92,5% від загальної кількості).

За результатами перевірок також встановлено, що на ставках нема попереджень про заборону купання.

Зокрема, у Святошинському районі із 7-ми озер, де заборонено купатися, відповідні таблички є тільки на 4-ох об’єктах. На ставку № 15 що на вул. Прилужній, водойма без назви на вул. Булгакова, та ставку на річці Любка, що на території КП «Святошинське ЛГ» таких попереджень нема.

В Оболонському районі з 8 водойм на 7-ми не встановлено таблички із застереженнями про заборону купання (6 штучних водойм, що складають систему Опечень та затока Верблюд).

Зважаючи на ці факти фахівці Головного управління просять розглянути питання упередження загибелі людей на воді під час засідання Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА.

Водночас у ГУ є свої пропозиції. Вони зокрема рекомендують насамперед встановити (зобов’язати відповідальні організації) знаки із забороною купання у відповідних місцях. Просити фахівців КП «Плесо» збільшити чисельність патрулів на Дніпрі, а також у місцях не пристосованих для купання, особливо у вихідні та святкові дні.

А правоохоронцям рекомендують забезпечити щоденне патрулювання нарядів поліції на водоймах не пристосованих для купання, зокрема у вечірній та нічний час. А заразом звертати більше уваги на дітей, які без дорослих гуляють на пляжах та біля озер. Ці заходи, а також потужна інформаційна кампанія про безпеку на воді, можуть зменшити кількість летальних випадків.

Раніше у КП «Плесо», пояснили, чому варто обирати для відпочинку офіційні пляжі. Перш за все тому, що їх облаштовують тільки в безпечних місцях, де немає потужної течії й джерел забруднення води, а дно водойми розчищене й безпечне.

На таких пляжах постійно чергують рятувальники та лайфгарди, медпрацівники. Існує необхідна інфраструктура й регулярно беруть проби на якість та безпеку води. В акваторіях офіційних пляжів заборонено ловити рибу, влаштовувати стоянки суден, плавати на моторних човнах та гідроскутерах.