Поліція ЧАЕС попередила вивезення 300 кг радіаційних ягід та грибів із Зони відчуження. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу поліції Київської області.

В поліції розповіли, що вилучені на території зони відчуження 300 кг лісових ягід та 20 кг грибів, удвічі перевищували допустимі норми радіоактивних елементів цезію та стронцію.

На горе-підприємців за порушення вимог режиму радіаційної безпеки відкрили кримінальні провадження.

Правоохоронці додають, що упродовж липня поліцейські зони ЧАЕС попередили 14 фактів незаконного переміщення за територію зони радіоактивного забруднення лісових ягід та грибів, та притягнули до адміністративної відповідальності 16 порушників.

Правоохоронці вилучили назбирані ягоди та гриби та автівку, на якій порушники намагались перемістити радіаційний «врожай».

«Слідчими зони ЧАЕС відкрито 14 кримінальних проваджень за ст. 267-1 «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає штраф від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Також, за несанкціоноване проникнення у зону відчуження на порушників складено адміністративні протоколи за ст. 46-1 КУпАП «Порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення» Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали направлені до суду для прийняття рішень», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, із зони ЧАЕС намагались вивезти лосячі роги

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Спостереження з висоти: в небі Чорнобиля працює дрон вітчизняного виробництва

Життя повертається: як виглядає Чорнобильський ліс після страшних пожеж (фото)