Попри заборону на трансляцію низки російських телеканалів, українці масово “підсіли” на російське ТБ завдяки супутниковому зв’язку. Особливо в селах і приватному секторі, де немає кабельного ТБ або слабо приймається цифровий сигнал українських телеканалів, інформує Хрещатик.News із посиланням на видання Страна.

Масовий перехід на російське ТБ спричинено наступними чинниками:

1 – Смерть аналогового ТБ

Припиняючи аналогове телемовлення, людям запропонували перейти на цифрове ТБ, а для цього потрібно купувати тюнер. Фактично українці отримують такий самий набір безкоштовних загальнонаціональних каналів, що і в “аналогу”, трохи кращої якості.

Тому замість того, щоб купувати тюнер, багато людей ставлять собі супутникові тарілки, на яких у вільному доступі є велике різноманіття каналів – у тому числі заборонене в Україні російське ТБ.

2 – Неякісна цифра

Другий чинник – відсутність якісного всеукраїнського покриття цифровим сигналом. Єдиний провайдер “цифри” в Україні – компанія “Зеонбуд”. І там стверджують, що покривають сигналом до 95% території.

Однак реальна карта покриття невідома. За даними різних фахівців, цифровий сигнал відсутній на 10-20% української території України.

У багатьох невеликих містах і селах України цифровий сигнал слабкий або зовсім “не ловить”. Таких населених пунктів по Україні – 299, підрахували на телеканалі “Інтер”. А кількість населених пунктів з населенням від 500 чоловік, в яких немає впевненого прийому цифри, сягає декількох тисяч.

Найгірший стан справ з покриттям – в гірських місцевостях Західної України – на Волині, Закарпатті, де сигнал просто не може пройти крізь гори. Ситуацію ускладнює непростий рельєф і висока забудова.

Більше того, в Нацраді з питань теле- і радіомовлення відкрито заявляли, що є точки, де цифрове телебачення не приймає, і де його навіть економічно не вигідно ставити.

“Якщо десь в горах стоїть хата, заради цієї однієї хати ніхто не буде встановлювати цифровий передавач. У деяких районах людина просто фізично не зможе отримати цифрове телебачення. Йому доведеться переходити або на кабельне, супутникове, або на інтернет-телебачення “, – заявив екс-глава Нацради з ТБ Юрій Артеменко.

“У багатьох людей немає іншої можливості дивитися телевізор, крім супутника. Особливо якщо це важкодоступна місцевість, де немає кабельних операторів і погано ловить цифровий сигнал “, – підтверджує голова Ради Телекомпалати України Тетяна Попова.

Всього в Україні, за офіційними даними, телебачення через супутник дивляться майже в 4,5 мільйонах будинків. Тобто щонайменше у 4,5 мільйона українців є доступ до російських телеканалів. І популярність супутникового телебачення через проблеми з доступом до “цифри” лише зростає.

3 – Дорого + реклама

Третій фактор, що впливає на рейтинги російського ТБ серед українців – кодування супутникового сигналу найбільших українських телеканалів з початку року. Тепер українцям, щоб їх дивитися, потрібно платити гроші (щомісяця – 60-180 гривень, в залежності від пакета).

Популярні новини зараз

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У столиці планують присвоїти звання "почесного громадянина Києва" колишньому Головнокомандувачу Залужному

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та ТЕЦ

Внаслідок обстрілу Академії імені Бойчука було знищено мистецькі роботи за 80 років

Показати ще

“Це великий провал з точки зору інформаційної політики України”, – переконаний медіаюрист Юрій Крайняк.

На його думку, найбільше на вибір українцями російського ТБ вплинуло саме кодування супутникового сигналу українських телеканалів – вони не витримують конкуренції з контентом з РФ, хоча той і заборонений до трансляції в Україні.

“Можна було б конкурувати з російським ТБ за рахунок більш локалізованого контенту, але платити за український контент гроші глядачеві не хочеться. До того ж, українські канали хоч і стали платними, але не прибрали рекламу – як той же канал Discovery. Там ти платиш і розумієш, за що. А тут ти платиш, але все одно змушений дивитися рекламу. З точки зору конкуренції це не цілком зрозуміло “, – додає Крайняк.

Що каже народ

“Раніше моя мама-пенсіонерка підтримувала Зеленського, – розповідає підприємець з Рівненської області Дмитро. – А в останні місяці кляне його щосили. Питаю – чого так змінилося ставлення? Вона відповідає – так по телевізору про нього таке кажуть. Я питаю – у яких програмах? А мама каже – та он в шоу у Соловйова (ведучий політичних ток-шоу на телеканалі “Росія-1″)”.

“У мене був шок. Виявилося у них все село встановило супутникові тарілки і дивиться російські телеканали “, – додає Дмитро.

“Коли встановив тарілку, тоді і здавати котеджі легше – люди люблять, щоб в номері був телевізор з супутниковими телеканалами. Російські передачі переважно дивляться. Ну не англійською ж дивитися”, – каже господар колиби з Яремче Івано-Франківської області Володимир.

Нагадаємо, Найбільші українські телеканали розкодують супутниковий сигнал

Читайте також:

У партії Зеленського готують закон про телебачення

Команда Зеленського хоче ліквідувати Мінінформполітики