Похід голови СБУ Івана Баканова на день народження Григорія Суркіса є “олігархічною інавгурацією” нової влади. Про це Gazeta.ua сказав політолог Віктор Небоженко.

“Ті, хто все життя були пов’язані з естрадою, бізнесом, зараз стали самими крутими політиками країни. І щоб відчути цю крутизну, їм потрібно побувати у такому середовищі. Іншого способу відчути себе могутніми немає. Не до народу ж їм іти чи на базар. День народження Суркіса це лише привід зустрітися. Як з’їздити у Сен-Тропе чи Ніццу. Щоб обговорити: що робити з країною далі.

Суркіс є другом першого президента Кравчука і дуже близький до Медведчука. Він – олігарх, впливовий. В часи президентства Януковича і Порошенка сильно постраждав. Бо перший будував “сімейну” імперію, другий хотів бути єдиним олігархом.

Тепер олігархи хочуть знати, як їм управляти. Старим методом, коли вони стоять за політиками і керують країною, чи потрібні якісь нові зміни. Цю точку зору вони доносять новим господарям. Прямо президенту Зеленському сказати не можуть. Бо він вважається вищим за них. А ось його друзі зможуть швиденько донести, яка думка у Суркіса і решти, президентів-попередників. З тих чи інших питань щодо землі, демократії, війні. День народження тут ні до чого.

Відбулася олігархічна інавгурація нової влади. Це її перша зустріч зі старою владою у закритому форматі. Будуть ще. Нещодавно Коломойський зустрівся із Порошенком, з яким до цього 5 років боровся. І претензій вже немає. Подібні формати триватимуть, поки теперішня влада не порве зв’язки з олігархами. Не зустрічатиметься з ними ні на шашликах, ні в саунах. Стане не на їхній бік, а за Україну”, – каже Віктор Небоженко.

4 вересня голова СБУ Іван Баканов і перший помічник президента Сергій Шефір були на святкуванні 70-річчя Григорія Суркіса, нардепа з “Опозиційної платформи – За життя”.