Міністр закордонних справ Павло Клімкин розповів, що може загрожувати Україні без належної зовнішньої політики.

“Якщо серйозно, то я бачу дуже великі загрози перед Україною. Дуже боюся, дивлячись на те, що відбувається. Боюся, що наші партнери перестануть довіряти українським політикам вирішувати українські виклики. І що за нас почнуть вирішувати інші – в інших столицях. Так, допомагатимуть по інерції – розумом, але не серцем. Зараз допомагають і розумом, і серцем. Якщо це пропаде, то менеджерувати справи України спробує Росія, а Європа буде спостерігати. А ще це означає федералізацію, розділ України і виведення теми окупованого Криму з порядку денного на міжнародній арені”, – повідомив Клімкін в інтерв’ю liga.net.

Політик назвив 3 основні пункти, від яких залежить існування цілісної України.

“Ми зараз дуже дістали Росію. Дістали на всіх міжнародних аренаху, двосторонніх контекстах, судах. Скрізь дістали. Вони зараз найбільше мріють про те, щоб наша зовнішня політика зникла як явище разом з усіма позовами, Кримом і всім іншим. У цілому я б окреслив три головні виклики, від вирішення яких залежить наше існування. Це російська агресія і окупація, енергетична безпека, економічна стабільність країни. Їх неможливо вирішити окремо. Нова команда повинна чітко продавити наші інтереси з нашими партнерами, це має бути єдина стратегія вирішення проблем”.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що припиняє працювати на посаді і йде у “політичну відпустку”. Також наголосив, що Україна не потрапила у російську пастку в ситуації із вимогами Росії щодо звільнення захоплених українських моряків.