Галузевий державний архів Служби безпеки України та Український інститут національної пам’яті презентували другу книгу збірника «Чорнобильське досьє КҐБ. Від будівництва до аварії». Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу СБУ.

Книга містить документи, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопада 1986 року, коли був введений в експлуатацію об’єкт «Укриття» («Саркофаг») після катастрофи на ЧАЕС.

Загалом книга налічує 229 документів, більшість з яких опубліковано вперше.

Як свідчать архівні справи, аварії на ЧАЕС траплялися і до квітня 1986 року, однак цю інформацію приховували від населення.

«Серед документів, що увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися до 1986-го, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС у ніч 26 квітня, примірник першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування та будівництво «Саркофагу», – розповів директор Галузевого державного архіву СБУ й один із упорядників видання Андрій Когут.

Зазначається, що видання є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опубліковано навесні 2019 року.

Нагадаємо, оприлюднили архівні документи про Хрещатик

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Меджліс отримав розсекречені документи про депортацію кримських татар

Розсекретили скаргу розвідника, написану після розмови Трампа і Зеленського