31 липня МОЗ поділило регіони країни на кольорові зони за рівнем захворювання. Київ потрапив до зеленої зони, натомість Луцьк і Тернопіль – до червоної, а Львів – до помаранчевої зони. Але мери цих міст відмовляються посилювати карантин. Про це повідомляє Хрещатик.News.

Так, Луцька міська рада 3 серпня вирішила не посилювати карантинні заходи, згідно обмежень “червоної зони” і вважає, що  “рішення державної комісії ТЕБ та НС суперечить Конституції України та Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”. Рада рекомендувала всім підприємцям продовжувати діяльність і зазначила, що Луцьк не зупинятиме транспорт і не закриватиме садочки. А всім, до кого прийдуть штрафувати, рада Луцька пообіцяла юридичний захист.

“Зупинка життєдіяльності міста може спровокувати виникнення складної ситуації, а тисячі лучан – втратити дохід, що, своєю чергою, призведе до ненадходжень до бюджету. Окрім того, підприємці понесуть значні збитки, що може викликати закриття закладів і, як наслідок, втрату робочих місць лучанами. Сьогодні наше місто недоотримало близько 140 мільйонів гривень. Низка проєктів для лучан не буде реалізованою. Луцьк має жити, бізнес і транспорт повинні працювати», – вважає депутат Ігор Поліщук.

Мер Тернополя Сергій Надал заявив, що місто як жило, так і буде жити надалі повноцінним життям. А рішення МОЗу щодо занесення його міста до червоної зони є нелогічним.

“Ми дотримуємося всіх карантинних обмежень, які були раніше рекомендовані головним санітарним лікарем. Ми не будемо зачиняти підприємства, тому що економіка міста на колінах. Люди втрачають роботу, бізнес зачиняється. Ми ж розуміємо, що інфекція нікуди не дінеться, вона, на жаль, буде існувати ще не один місяць, нам потрібно звикати жити в нових реаліях. Треба дотримуватись норм безпеуи, які були рекомендовані раніше,але при цьому працювати, отримувати зарплатню, діти повинні бути у садочку і школах, транспорт має завозити на роботу і з роботи людей, очь чого хочуть мешканці міста», – зазначив мер Тернополя в коментарях виданню “Страна”.

Сьогодні ж, 4 серпня, мер Львова, який потрапив до помаранчевої зони, Андрій Садовий повідомив, що місто не буде зачиняти фітнес-центри та хостели.

“Додатково адаптовувати місто до правил помаранчевої зони необхідності немає, бо ми живемо в цьому режимі останні 6 місяців”, – написав Садовий у Фейсбук.

Фото: скріншот допису

У відповідь очільник МОЗ Максим Степанов в ефірі телеканалу “1+1” зазначив, що на місцеву владу чекатиме покарання.

“Як введення карантину покладається виключно на уряд, так і пом’якшення – так само на уряді”, – заявив Степанов.

Але міська влада готова до конфронтації з центром.

“Центральна влада завжди діяла традиційно. Зупиняли фінансування, відкривали кримінальні справи, починали перевірки. Я розумію, що все це реально. У нас так завжди діяли, мало що змінилось, але існують реальні проблеми. Жителі міста простять мене їх вирішити. Коли я бачу, що відбуваються якісь нелогічні і незаконні дії, я маю їх вирішити”, – говорить мер Тернополя Сергій Надал.

Нагадаємо, які карантинні обмеження передбачає колір зони – зеленої, жовтої, помаранчевої, червоної (інфографіка).

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

Автобус впав у прірву на Київщині – є загиблі, на місці ДТП працює поліція

У КНУ ім. Т. Шевченка облаштували місце Тиші у пам'ять про загиблих студентів та курсантів

У столиці няня-пенсіонерка штовхала та била дівчинку по обличчю, через те, що вона засинала в автобусі

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Показати ще

Читайте також:

З 1 серпня Україну поділять на 4 карантинні зони: що це означає

Столицю включили до зеленої зони карантину