Голова Верховної Ради Андрій Парубій розраховує, що розгляд Виборчого кодексу у другому читанні пройде на поточному тижні.

Про це він сказав на Погоджувальній раді, пише “Інтерфакс-Україна”

“На цьому тижні ми продовжимо розгляд правок, ви знаєте, що велика кількість правок – більше 4000. І я сподіваюся на розуміння всіх народних депутатів і на доповідача Черненко (народний депутат Олександр Черненко, фракція “Блок Петра Порошенко”. – Gazeta.ua), що ми зможемо на цьому тижні дуже активно і більш інтенсивно пройти правки до Виборчого кодексу”, – сказав Парубій.

Виборчий кодекс презентують.

“Багато міфів і нерозуміння, і багато викривленої інформації про Виборчий кодекс. Необхідно буде зробити велику презентацію і пояснити і суспільству, і, напевно, багатьом народним депутатам, власне переваги кодексу”, – заявив спікер.

За законом, ухваленим у першому читанні, мажоритарна система скасовується. Запроваджують відкриті списки партій.

Кожна політична сила складатиме один загальнонаціональний список кандидатів. Але виборець побачить прізвища тих, хто представлятиме у Верховній Раді конкретний округ їх буде не 225, а 27. Переважно по округу на область. По два тільки на Дніпропетровщині та Київщині. Крим об’єднають з Херсонською областю.

Виборець голосує за партію і, за бажанням, за кандидата у списку. Центр­виборчком підніматиме вгору в таблиці тих політиків, які матимуть найбільшу підтримку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% загальної кількості голосів.