Звільнення екскерівника фракції “Партії регіонів” Олександра Єфремова з-під варти може бути пов’язане з поверненням до України заступника Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив юрист, голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

“Ми бачимо, що це (звільнення з-під варти Gazeta.ua) дуже імовірно пов’язане з тим, що Портнов повернувся взагалі до України. Він писав у своєму Telegram-каналі, що буде звільнений Єфремов. Видно, він демонструє, що впливає на суд. І цим нібито знову вихваляється. Це приводить нас до двох думок. Перше дуже небезпечна тенденція, що такі люди й далі на волі й впливають на суди, систему правопорядку, друге показник проваленої реформи суду за останні 5 років”, зазначив Жернаков.

На думку юриста, судову реформу та реформу органів правопорядку треба перезапускати.

“Це чи не єдиний регіонал-представник попередньої влади щодо якого було безліч доказів про можливий злочин, якого відпустили на волю (під домашній арешт Gazeta.ua). Це означає, що ні судова система, ні органи правопорядку не справляються з покладеними на них функціями; навіть у таких “яскравих” випадках вони не можуть довести справу до кінця до справедливого покарання”, додав Жернаков.

Юрист очікує, що заяви керівника “Слуги народу” Дмитра Разумкова щодо перезапуску судової реформи стануть реальною спробою обрати “нормальних членів” до Вищої ради правосуддя,оновити суддівський корпус, навести лад в органах прокуратури і правопорядку. “Спитати” з президентської команди, за словами Жернаков, можна буде вже за кілька місяців.

“Зараз, на хвилі популярності, таке (оновлення Gazeta.ua) треба робити. Розтягувати щось на роки це знову не вийде, так само, як не вийшло в попередньої влади. Почати треба з того моменту, коли буде сформована парламентська більшість і зможе бути призначений уряд, можна буде ухвалювати закони. Від Адміністрації президента (вимагати результатів Gazeta.ua) можна вже, бо вже анонсували створення комісії для підготовки цієї реформи, рада з правових питань, дуже чекаємо на створення цієї ради та активізацію цієї реформи”, сказав Жернаков.

22 липня Апеляційний суд Києва звільнив колишнього керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова з-під варти. Після майже 3 років під вартою політику призначили цілодобовий домашній арешт.

Олександра Єфремова звинувачують у державній зраді та у допомозі під час захоплення будівлі Луганського управління СБУ, організованій за підтримки терористичної організації ЛНР, зміні територіальних кордонів України, що призвело до загибелі людей.

“Регіонала” затримали 2016-го у липні. Хотів вилетіти з України до Відня, Австрія. Із 1 серпня 2016-го його утримують під вартою у слідчому ізоляторі.