Аналітики Інституту вивчення війни прогнозують, що Збройні Сили України, ймовірно, повністю оточать або візьмуть під контроль місто Лиман Донецької області впродовж наступних 72 годин.

Про це пише “Главред”.

У звіті експертів ISW зазначається, що російські війська все ще контролюють Лиман, але відступили з позицій у Дробишеві та Ямполі.

Російські джерела, на які посилається ISW, стверджували, що окупанти все ще контролюють одну дорогу з Лимана в Торському, тоді як українські сили перекрили дорогу Дробишеве-Торське в районі Ставок.

Ці джерела також відзначили зростаючу активність українських розвідувально-диверсійних груп на трасі Сватове-Торське на північний схід від Лимана, після того, як вони перетнули річку Жеребець. На геолокаційних кадрах також видно, як українська артилерія завдає ударів по російських силах, які відступають, в районі Торського.

Також ISW пише, що 30 вересня українські сили продовжували завдавати ударів по російських військових об’єктах в Луганській області. На геолокаційних кадрах видно наслідки українських ударів HIMARS по телевізійній вишці та радіоретранслятору в Старобільську, а також по асфальтовому заводу під Алчевськом, де, за повідомленнями, перебували російські війська.

“Багато російських військових кореспондентів стверджували, що виведення росіян з Лимана нагадує хаотичний відступ з Балаклії Харківської області з поганою координацією та відсутністю артилерійської підтримки. Інші заявили, що російське військове командування не направило необхідні підкріплення і замість цього обстрілює ракетами Миколаївську область, а не допомагає обороні Лимана”, – йдеться у повідомленні.