Співробітники Служби безпеки України викрили двох колишніх чиновниць освітньої галузі, що добровільно вступили до створеного загарбниками “департамента образования” у Токмаці Запорізької області. Підозрювані сприяли поширенню окупаційного режиму через місцеві заклади середньої освіти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу СБУ.

Зазначається, що підозрювані закликали вчителів повертатися на “робочі місця” і викладати навчальну програму за російськими підручниками і прокремлівськими “методичками”. Якщо освітяни не погоджувалися – їм погрожували “наслідками” у вигляді незаконних переслідувань.

СБУ повідомляє, що жінки організовували так звані “общественные собрания” для залякування і доведення своїх вимог. Там вони публічно агітували за підтримку РФ та виправдовували її злочини.

Також зазначається, що у разі переходу на бік окупантів підозрювані “гарантували” виплату російських “зарплат” і лояльне ставлення місцевого “районо”.

За даними СБУ, зловмисницями є колишня керівниця відділу освіти Токмацької міської ради та її заступниця. На початку повномасштабної війни вони підтримали росіян та вступили до їх “адміністрації”.