Люди щодня взаємодіють з природою, змінюючи її: розорюють землі, добувають корисні копалини, будують міста та заводи, які виготовляють все необхідне для нашого життя. І природа далеко не завжди здатна відновити свої ресурси. Як наслідок – накопичення відходів, забруднення води та повітря, парниковий ефект.

Війна лише посилює ці явища, пише на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

“Війна – це знищення заповідних лісів, руйнування станцій очищення стоків, вибухи, що вбивають все живе. Лише в Україні вже задокументовано понад 2000 військових злочинів проти природи. Шкода довкіллю оцінюється щонайменше у 204 мільярдів гривень. Нематеріальна – у рази більша”, – зазначає депутат Київради.

Він наголошує, що особлива небезпека – непрямі наслідки бойових дій.

“Наприклад, забруднення підземних джерел токсичними шахтними водами, які не відкачуються через знеструмлення насосів або неконтрольовані викиди підприємств. У час воєнного стану держава не має можливості слідкувати за роботою кожного з бізнесів”, – пише Костянтин Яловий.

Попереду в України – довгий шлях відновлення. Екологічна складова Плану відновлення України передбачає 76 проектів на сумму 25,5 млрд євро. Однак, успішність їх реалізації залежить від того, наскільки свідомо ми будемо ставитись до подальшого збереження природи, попереджає Яловий.

“Наша задача – допомагати природі, а не знищувати її. Наш світ матиме майбутнє, лише якщо антропогенний фактор стане підтримуючим, а не нищівним. Раціональне використання ресурсів, свідоме поводження з відходами, відповідальне підприємництво мають стати нашою новою реальністю. Всесвітній день охорони природи – привід нагадати: час змінюватись. Впевнений, ми маємо для цього всі шанси”, – підсумував Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.