Вже скоро Міжнародний кримінальний суд у Гаазі почне розглядати злочини проти навколишнього середовища.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

За його словами, минулого тижня фонд Stop Ecocide повідомив про завершення 6-місячної спільної роботи 12 найавторитетніших експертів з кримінального та екологічного права.

Вони представили визначення “екоциду”, як 5-го з найтяжчих міжнародних злочинів. Юристи запропонували світовій спільноті визначати екоцид, як “незаконні або необґрунтовані дії, вчинені з усвідомленням, що існує суттєва ймовірність спричинення такими діями серйозної та масштабної або довготривалої шкоди довкіллю”.

“Експерти розповіли, що спеціально не згадують у формулюванні про глобальне потепління чи зміну клімату, щоб уряди країн та корпорації швидше погодилися на визнання екоциду злочином”, – додав Яловий.

Він пояснив, що створення юридичного визначення екоциду дасть можливість Міжнародному кримінальному суду розслідувати найбільш кричущі злочини екологічного характеру.

“Для світового права це знаковий історичний прецедент. Поясню чому. Зараз, згідно з Римським Статутом, Міжнародний кримінальний суд може розглядати питання, пов’язані з чотирма категоріями злочинів: геноцид, військові злочини, злочини проти людяності й злочини агресії. Усі вони стосуються виключно добробуту людей. Екоцид завдає шкоди не тільки людству, але й навколишньому середовищу. Його визнання, як 5-го найтяжчого злочину, пропонує новий, не людиноцентричний підхід, і ставить довкілля у центрі міжнародного права”, – зазначив Костянтин Яловий.

Як нагадав Костянтин Яловий, сьогодні не існує правової основи для боротьби з екоцидом на міжнародному рівні. Відповідно немає механізму притягнення до відповідальності корпоративних і державних осіб, які приймають злочинні для довкілля рішення, що спричинили розливи нафти, зникнення лісів, забруднення світового океану тощо. Включення екоциду в міжнародне право дозволить судове переслідування екологічних злочинців.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.