На прес-конференції в Бразилії президент РФ заявив, що РФ готова працювати з Україною щодо транзиту газу в Європу. Про це повідомляє УНІАН.

“Що стосується переговорів з Україною, є такі загрози чи ні з приводу припинення транзиту. Ми вже багато разів говорили: ми готові працювати з Україною щодо транзиту нашого газу в Європу, і з постачання в саму Україну, причому за цінами, нижчими від тих, за яким Україна отримує російський же газ, але немов би за реверсом з боку Європи”, – сказав Путін.

При цьому В. Путін зазначив, що “неможливий жодний реверс”.

“Газ не може півтруби текти в одну сторону, а в півтруби – в іншу. Нісенітниця це, розумієте, “чоботи всмятку”. Це абсолютно нереально. Ми знаємо, як це технологічно робиться: заходить, потім лупінг такий зробили, обхідну трубу, і тому його качають. Або прямо качають… Технологічно, адже як вибудувана труба? Це ж радянська труба: ось вона йде транзитна, а від неї відгалуження на всю територію України. Там зараховують, а потім перераховують, що ніби це з Європи прийшов.

Ми просто не галасуємо з цього приводу, щоб не загострювати ситуацію. Але ми ж говорили, що, якщо безпосередньо будемо поставляти, ми готові навіть знизити ціну до 20 і навіть до 25 відсотків”, – сказав Путін.

Крім того він обурився тим, що “Нафтогаз” подав черговий позов до суду, назвавши це маячнею і загостренням ситуації.

“Маячня якась, просто загострюють ситуацію. Навіщо? Ми ж говоримо: ми готові, причому при супроводі Єврокомісії, досягти будь-яких угод”.

Президент РФ також прокоментував позицію України щодо відрегулювання питання газового співробітництва за європейськими законами, зазначивши, що РФ “не проти”. Але наголосив, що ризик припинення транзиту все ж таки існує.

“Ми й в Єврокомісії про це сказали, і я сказав це своїм колегам і у Франції, і в Німеччині. Якщо Україна встигне імплементувати в себе законодавство європейських країн – будь ласка. Там це пов’язано з розділом генеруючих компаній і транзитуючих. Зможуть вони це зробити в інший період часу – добре. Вони взяли на себе зобов’язання перед Європою, не перед нами, нехай роблять, ми готові й до цього.

Але це не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно, з урахуванням тих обставин, про які я сказав”, – наголосив Путін.

Нагадаємо, Україна готова отримувати газ з Румунії: Укртрансгаз

Читайте також:

Навіть без транзиту газу з РФ: Україна готова до сталого проходження опалювального сезону

Популярні новини зараз

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Мер Гамбурга прибув до Києва

Жінка в одному з підвалів Києва відшукала змію у відрі, однак рятувальники, що приїхали на місце дуже здивувались знахідці

Американський благодійник викупив ЖК у Софіївській Борщагівці та вже надав квартири для переселенців

Показати ще

Україна накопичила багато газу до перемовин із Росією – Гончарук