Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення про повернення російської делегації до ПАРЄ було ухвалено давно. Це питання порушувалося на його міжнародних зустрічах.

“На кожній зустрічі я порушував це питання – щодо повернення Росії до ПАРЄ. І повірте: кожен із тих, з ким я зустрічався, говорив мені: “Володимире, зрозумійте, така ситуація, ПАРЄ – це майданчик для переговорів”.

Тобто, це рішення було вже давно, давно в кожної людини, з ким я обговорював це питання. Вони знали цю відповідь на всі сто відсотків”, – сказав Зеленський на брифінгу в четвер, пише “Інтерфакс-Україна”

Він додав: “Тобто, рішення було давно ухвалено. Я робив усе, що я можу, але все це постфактум”.

З огляду на ситуацію президент адресував запитання до народних депутатів: “Тому якщо наші шановні депутати звертаються до мене стосовно того, що я зробив, то я до них звертаюся: а що вони до цього зробили, щоб цього не сталося?”.

Резолюцію за повернення Росії до ПАРЄ у ніч на 25 червня одноголосно підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії та Туреччини.

Перша віце-спікер Верховної Ради і член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко назвала їх відповідальними за вбивства на Донбасі та в Криму.