Президент Володимир Зеленський скасував указ №567 від 2005 року про використання світлових і звукових спецсигналів та номерних знаків на службових машинах.

Новий указ №416/2019 від 20 червня оприлюднили на сайті глави держави. Проте він не скасовує “маячки” на спец автомобілях.

Таким чином, в дію вступає постанова Кабміну № 176 від 22 березня 2017 року. Вона зобов’язує використовувати “маячки”.

Текст постанови є практично аналогічним указу №567 від 2005 року. Додатково в постанову прописали, що “маячки” можна встановити за наявності дозволу, виданого уповноваженим органом МВС з дотриманням установлених вимог.

Також у документ додали нові відомства, які з’явилися після 2005 року. Так, сині маячки також можуть встановлювати Державне бюро розслідувань, НАБУ і патрульна поліція.

“Транспортні засоби, які використовуються для пересування осіб, стосовно яких здійснюється державна охорона, і на які можуть бути встановлені спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої, визначає Управління державної охорони”, – йдеться у постанові.

11 червня Володимир Зеленський скасував два укази Петра Порошенка про призначення членів Вищої ради правосуддя. Останній видав їх після своєї поразки на президентських виборах.