13 вересня Верховна Рада звільнила всіх членів Центральної виборчої комісії. Рішення підтримав 341 депутат. Подання про розпуск вніс президент Володимир Зеленський.

У документі пояснив своє рішення. По-­перше, ЦВК політично упереджена. Ухвалювала передчасні рішення. Як приклад суд скасував низку постанов ЦВК, коли та відмовилася реєструвати 28 громадян кандидатами в народні депутати.

Фракції “Слуга народу”, “Батьківщина”, “Опозиційна платформа За життя” підтримали звільнення. 15 голосів дала депутатська група “За майбутнє”, позафракційні 29. “Європейська солідарність” і “Голос” були “проти”.

Перед голосуванням виступили представники фракцій.

 Усі президенти кажуть, що їх не цікавить влада. А приходять і починають концентрувати її, говорить голова фракції “Голос” 50-річний Сергій Рахманін. Усі, починаючи з 1991-го, кажуть, що їх цікавлять правила, а не люди. А змінюють людей, а не правила. Уже стерли язики та зуби, говорячи, скільки недоліків у законі про Центральну виборчу комісію. Та він нікого не цікавить. Але за надуманими підставами ми повністю змінюємо склад органу.

Комісія почала роботу 20 вересня торік. Центрвиборчком провів президентські вибори і позачергові парламентські. Закон передбачає, що її склад обирають на сім років щоб уникнути політичного впливу.

 Об’єктивних підстав для відставки членів ЦВК немає. Більшість проблем на виборах виникли через недосконале виборче законодавство й корумповану судову систему, каже 46-річний Олексій Кошель, голова Комітету виборців України.

Цей склад комісії провів якісні вибори. А претензії до них мають політичний характер. Так, не встигли провести конкурс і закупити бокси для перевезення бюлетенів. Нічого страшного досі десятки років перевозили в мішках.

На парламентських виборах комісія спростила процедуру зміни місця голосування. Уперше на виборах разом працювали ЦВК і Національне агентство з питань запобігання корупції перевіряли звіти про фінансування партій і кандидатів.

Міжнародні організації ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі. ГПУ), Світовий конгрес українців схвально відгукувалися про роботу Центрвиборчкому. Я оцінив би її на 8 із 10.

“Батьківщина” й “Опозиційна платформа За життя” додали до “Слуги народу” 53 голоси. Без них рішення не ухвалили б. Це банальні, брудні політичні торги. Розглядають сценарій, коли “Батьківщина” і ОПЗЖ отримають у комісії по двоє своїх представників.

Причина цього рішення може бути і в місцевих виборах, зокрема на Донбасі, і в проведенні референдумів, на яких наголошувала команда президента. Утім, думаю, Зеленський хоче мати всю повноту влади. Контроль над ЦВК дає додаткові можливості під час будь-якої кампанії. Згадаймо цьогорічні вибори. Сумнівна реєстрація кандидата в депутати, який мав ізраїльське громадянство (Олександр Куницький від “Слуги народу”. ГПУ), спроба реєстрації депутата-втіка­ча Олександра Онищенка. Історія з новообраним депутатом Сергієм Рудиком, який переміг на виборах без претензій опонентів і міжнародних спостерігачів і навіть склав присягу, але не отримав мандат. Ці історії показують, що вплив ЦВК може бути великий.

 Частина української політичної еліти об’єднується навколо президента. Відставка ЦВК потрібна насамперед йому, говорить публіцист Віталій Портников, 52 роки.

Популярні новини зараз

У столиці з’явився мурал, який присвячений Грушевському — його намалювали митці з команди Фуллен

На Київщині затримали «крота» російської розвідки, який під виглядом капелана намагався шпигувати за українськими десантниками

У реабілітації українських ветеранів допомагають коні з ранчо на Київщині

Рятувальники використали безпілотну техніку з тепловізорами, аби перевірити київські ліси на наявність пожеж

Показати ще

 Це початок. Еліта має об’єднатися навколо президентського Офісу. Політики та підприємці, які не захочуть долучатися, залишать арену. Так відбувалося в Росії 2000-го, коли до влади прийшов Володимир Путін. Став центром ухвалення рішень і розподілу ресурсів.

Фракції мають подати президенту пропозиції щодо нових членів комісії. Глава держави протягом трьох днів повинен внести до Ради подання з прізвищами кандидатів. Після затвердження складу ЦВК обирають голову, двох заступників і секретаря. Вони, а також щонайменше п’ять інших членів, зобов’язані мати юридичну освіту.