Президент Володимир Зеленський звинуватив МЗС України на чолі з Клімкіним у перешкоджанні телефонної розмови з президентом РФ Володимиром Путіним.

“У МЗС дуже не хотіли допустити розмов моїх із президентом Росії. Для них це питання політичне, для мене людське. Для них, не дай боже, моряки повернуться через розмову Зеленського з Путіним”, – сказав президент України в інтерв’ю каналу “1+1”.

Зеленський розповів, що подзвонив Путіну через невиконання Росією рішення Міжнародного трибуналу ООН щодо повернення моряків. А також через людські втрати України на фронті.

“Я вирішив подзвонити. Ми познайомилися. Була розмова десь 30 хвилин. Говорили про повернення наших хлопців, про наступні кроки, про війну на Донбасі. Він розповів інформацію, якою володіє. Я – інформацію, яку знаю я. І це різні інформації про те, що відбувається на Донбасі.

У нас була предметна розмова, ми вирішили, яким чином і в який термін ми повинні повернути наших хлопців…. І ми говорили про припинення вогню”, – розповів Зеленський.

Вдруге Зеленський подзвонив Путіну після загибелі українських військових. Президент зазначив, що не має права розкривати зміст цієї розмови.

“Ми домовилися про більш уточнені кроки щодо повернення наших хлопців, і не тільки моряків”, – сказав глава держави.

Він додав, що під час другої розмови президенти домовилися про зустріч у нормандському форматі.

“Путін мені сказав відверто, що раніше були такі стосунки, що ніяких зустрічей не може бути. Але я гадаю, що тільки дивлячись очі в очі, в присутності західних лідерів ми можемо домовитись і підписати, що найважливіше”, вважає Зеленський.

Президента України Володимира Зеленського запросять в Москву на святкування 75-річчя Перемоги.

Про це заявив помічник президента Росії Юрій Ушаков.