Президент Володимир Зеленський дав Верховній Раді рік для того, щоб продемонструвати свою ефективність. Інакше обіцяє розпустити парламент.

Із такими словами Зеленський виступив під час щорічного звернення глави держави до Верховної Ради.

“Рада цього скликання увійде в історію.

Питання одне: як саме? Ви маєте шанси потрапити до підручників як парламент, який зробив неймовірне, який втілив усе, що не змогли зробити попередні 28 років, як парламент, де не було бійок. Я вас дуже прошу: [без] прогулів, кнопкодавства. А тільки конструктив і щоденна кропітка робота на благо українського народу.

Або ви увійдете в історію як парламент, який проіснував найменше – 1 рік. Фактично це – наш випробувальний термін. Я вже знаю, що розпускати Верховну Раду не так страшно. Але щиро вірю, що так не станеться”, – наголосив Зеленський.

Зранку відбулося урочисте засідання Верховної Ради ІХ скликання. 424 народних депутата присягнули на вірність Україні.

Уперше в історії України одна партія отримала більшість місць у парламенті. “Слуга народу” разом із мажоритарниками мають 254 місця. Там уже заявили, що коаліція є, і планують узяти всі місця в уряді. Також пройшли 43 представника від “Опозиційної платформи – За життя”. “Європейська солідарність” представлена у парламенті 25 народними депутатами, “Батьківщина” – 26, “Голос” – 20. Ще 46 місць зайняли самовисуванці.