Президент Володимир Зеленський підписав указ, спрямований на посилення ефективності протидії контрабанді та корупції під час митного оформлення товарів, що ввозяться на територію України.

Документ опублікований на сайті глави держави.

Він зобов’язує Кабінет міністрів створити інформаційний ресурс для забезпечення можливості добровільного та публічного декларування товарів, які ввозяться на митну територію України однією партією. Уряду має опрацювати питання оприлюднення у форматі відкритих даних знеособленої інформації про митну вартість товарів. Також забезпечити обмін інформацією про товари з інформаційними системами інших держав.

Крім того, указ зобов’язує РНБО розглянути пропозицію створити комісію з питань боротьби з контрабандою та корупцією на митниці.

Керівник Офісу президента має забезпечити створення в РНБО телефону довіри для повідомлень про випадки контрабанди та корупції під час митного оформлення товарів, а також про дії, що мають ознаки ухилення від сплати митних платежів.

Під час представлення новопризначеного голови Закарпатської ОДА президент Володимир Зеленський анонсував боротьбу з контрабандою і закликав очистити керівництво митниці, прикордонної служби та прокуратури області.