Концепція хороша, подобається. А ця будівля стане історичним музеєм, говорить президент 41-річний Володимир Зеленський. У своєму кабінеті на вул. Банковій розмовляє з архітектором. Дивиться проект нового офісу в Українському домі на Хрещатику. Відео опублікували у “Фейсбуку” 20 червня.

Того ж дня президент видав указ про створення Офісу замість Адміністрації. Його розташують на трьох поверхах. Стіни зроблять прозорі. Перед будівлею поставлять фонтан. Там буде місце для протестів громадян. Кабінет Зеленський хоче із виглядом на Європейську площу.

 Можливо, Зеленський не знав, що в Українському домі був музей Леніна (діяв у 19821993 роках. ГПУ). Зважаючи на його вік і те, що він не киянин. Це мене в далекому 1984-му приймали в піонери у цій споруді, говорить колишній командир роти батальйону “Айдар” 45-річний Євген Дикий.

 Для відкритого офісу Український дім підходить. Але приміщень, де могли би працювати чиновники, там небагато. Хіба значно скоротять апарат. Зараз працівників АП понад 400. Навіть більш як сотню там буде розмістити непросто.

Попри це рішення Зеленського виправдане. На Банковій привид Щербицького (перший секретар ЦК Компартії України у 19701980-х. ГПУ) не те, що ходить коридорами, він там хазяйнує. Там досі дух застою. Це видно по тому, як повільно рухаються папери. Моє подання на нагородження орденом “За мужність”, коли його вже погодили всі військові, два роки йшло в АП до указу президента. Якщо молодим, енергійним “квартальцям” вдасться оновити підходи в роботі Офісу, спростити ухвалення рішень, то дай їм Боже успіху.

Ми не знаємо, чого очікувати від президента. Зеленський ще може стати не найгіршим главою держави. Але якщо все піде погано, скажу як учасник трьох українських революцій Український дім штурмувати в чотири рази легше, ніж Банкову.