Президент України Володимир Зеленський ветував закон про перевірку даних отримувачів соцвиплат і субсидій, який був ухвалений 17 жовтня 2019 року. Про це свідчить інформація на офіційному сайті Верховної Ради.

За цим законом органи виконавчої влади отримували право перевіряти реальний матеріальний стан пільговиків, отримувачів субсидій та інших виплат. На думку нардепів це мало підвищити адресність такої допомоги, ну і звісно, виявити тих, хто нею зловживає.

Зокрема за необхідність ухвалення закону виступав Мінфін. «Метою цього законопроєкту є підвищення адресності і ефективності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів», — пояснювали у Міністерстві фінансів України.

Держслужбовці планували перевіряти достовірність даних, зазначених у документах, – не одноразово, а протягом всього терміну  виплати субсидій. Зокрема МІнфін мав отримати повний доступ до всіх персональних даних громадян, які нібито потребують соцвиплат.

Зазначимо, що 12 жовтня 2019 року Конституційний суд визнав незаконним надання доступу Міністерству фінансів до інформації, що містить персональні дані отримувачів соціальних виплат. Зокрема це стосувалось переселенців. Згідно з рішенням суду, Мінфін тепер має запитувати дозволу перевірити персональні дані.

Як писав портал “Хрещатик. news”, прем’єр-міністр України обіцяв, що субсидії зменшені цього року не будуть.

Читайте також:

Комікси про Конституцію: головний закон України намалювали для дітей

Порушення Конституції у “Слузі народу” оцінили в 85 тис. грн

Кому Кабмін спростив призначення субсидій