За останні 5 років судову систему так і не реформували. І в ситуації скандальних рішень президент Володимир Зеленський мав би висловлювати політичну позицію.

Про це Gazeta.ua сказав публіцист Павло Казарін.

“Судову реформу так і не довели до кінця. Тому не дивно, що система мало відрізняється від тої, яка була у 2014-у. І ми маємо такі одіозні судові рішення.

На жаль, сьогодні в Україні багато державних інституцій продовжують працювати від стусана. А якщо бачать жорстку суспільну реакцію на якесь своє рішення, яке йде у розріз з елементарною логікою, то тоді вже готові його коригувати, йти на напівпоступки.

Багато державних інституцій продовжують працювати від стусана

Одночасно бачимо, що Адміністрація президента Зеленського швидше схильна відмовчуватися з більшості резонансних подій. Не висловлює свою політичну позицію, не дає оцінок. Що недопустимо. Адже позиція президента і його оточення важлива у системі стримувань і противаг. Коли обрана влада тотально мовчить, єдина надія на акції громадського протесту, незгоди.

На даному етапі багато одіозних рішень влади, зокрема судові, сприймаються швидше як спадок Порошенка. Але дуже швидко вони можуть почати сприйматися, як спадок Зеленського. І будуть позначатися не стільки на рейтингу президента-попередника, скільки на рейтингу діючого глави держави”, – каже Павло Казарін.

20 травня президент Зеленський склав присягу народові України. Під час інавгураційної промови заявив, що розпускає Верховну Раду 8-го скликання. Кабмін 6-й президент назвав проблемою та закликав піти у відставку.