Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день водно-болотних угідь. Ця дата і проблеми, які вона підіймає, стосуються інтересів киян набагато більше, ніж здавалося б.

Про це заявив на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

Як пояснив Яловий, терміном “водно-болотні угіддя” називають ділянки землі, де вода є найважливішим фактором довкілля. Сюди належать болота, заплави, річки, озера, коралові рифи, підводні морські луки, солоні мангрові болота, штучні водойми та навіть відстійники Бортницької станції аерації.

“Ці об’єкти надзвичайно важливі для життя та біорізноманіття на Землі. Адже 6% поверхні суші, яку займають водно-болотні угіддя, є домівкою для 40% усіх тварин та рослин. Окрім того, вони мають велике значення для стримування глобального потепління. Зокрема, торф’яні болота зберігають вдвічі більше вуглецю, ніж усі ліси світу разом узяті”, – розповів Костянтин Яловий.

Він наголосив, що водно-болотні угіддя є вкрай вразливими. Вони зникають утричі швидше, ніж ліси. Так з 1970 року було втрачено 35% таких територій. Тому сьогоднішня дата присвячена їх захисту від впливу людини. Найбільшими загрозами є осушення територій для потреб сільського господарства та будівництва. Через знищення середовища існування десятки тисяч живих видів опиняються на межі зникнення.

Як зазначив Костянтин Яловий, з 570 мільйонів гектарів водно-болотних угідь планети в Україні налічують майже 830 тисяч гектарів. 50 таких об’єктів належать до категорії міжнародного значення.

“Ця проблема є набагато ближчою до нас, ніж здається. Тож коли ми чуємо, що столичні забудовники хочуть знищити озеро Качине чи Еко-парк “Осокорки”, маємо розуміти, що мова йде не лише про незаконні висотки, але й про серйозну загрозу для  екологічного становища Києва загалом”, – підкреслив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:

За телефоном: +380 97 937 86 22.

Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.