Україна зробила великий крок до завершення найскладнішого, тесту на зрілість і готовність до реформ – запустила новий ринок електроенергії з 1 липня. Так прокоментував сьогоднішній запуск нового ринку електроенергії народний депутат України Артур Мартовицький.

“Ринок запрацював – це спільна робота по входженню України до єдиного європейського енергетичного співтовариства. Сьогодні вже не потрібно сумніватися, закон вступив в силу. І хотілося б, щоб цей закон не відмінявся ніякими підзаконними актами, тому що така інформація і є, що є спроба скасувати цей ринок. Це є наші зобов’язання та імідж нашої країни на європейському та міжнародному рівні”, – підкреслив народний депутат.

За словами Мартовицького, незважаючи на заяви скептиків про неминуче зростання цін на електроенергію для населення, все залишилося як і раніше.

“Дуже важливо, що всі побоювання, які були у людей – вони не виправдалися. Ось перший день роботи ринку показує, що найважливіше, що турбувало населення – ціна електроенергії для населення не змінилася і залишається, це потрібно визнати – найнижчою в Європі” , – запевнив Мартовицький.

Депутат також підкреслив, що з запуском нового ринку енергосистема України працює стабільно.

На сьогоднішній момент є невеликі технічні доопрацювання, які вирішуються “Оператором ринку”. “Дуже важливо відмітити – загрози для стабільної роботи нового ринку немає і загрози для української енергосистеми теж немає в Україні. Це важливо і це потрібно відзначити. Ну, а шорсткості є і вони будуть, для цього є фахівці на місцях, я впевнений, що вони це допрацюють”, – підкреслив народний депутат України.

1 липня стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону “Про ринок електричної енергії”, прийнятого у 2017 році. Про це повідомили в прес-службі віце-прем’єра Володимира Кістіона.

Так, 30 червня відбулися перші торги на ринку “на добу вперед”, за результатами торгів реалізовано 150 895,1 МВт-год в Об’єднані енергетичні системи України і 9 435,9 МВт-год в рамках “Острова Бурштинської ТЕС”.

За словами директора ДП “Оператор ринку” Володимира Євдокимова, внутрішньодобовий ринок також працює безперебійно.