В наступному році в Україні не залишиться жодної російської школи. Про це повідомила міністр освіти і науки Ганна Новосад в ефірі ток-шоу “Ехо України” телеканалу “Прямий”.

З вересня 2020-го всі російськомовні школи мають перейти на українську. Школи, де викладають мовою меншин Європейського Союзу, зроблять це на рік пізніше – у 2023-му, але збережуть можливість вивчати рідну мову.

“Якщо ми говоримо про російські меншини, то це буде окремий предмет плюс… факультативи», – пояснила міністр.

Проте стратегії стосовно розвитку мовного питання на окупованих територіях Міністерство освіти і науки поки що не має, зізналася пані міністр.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, МОН розглядає можливість оптимізувати систему загальноосвітніх шкіл, аби знайти гроші на підвищення зарплатні вчителям на 20-70%. Необхідні 45 мільярдів гривень можна отримати за рахунок закриття малокомплектних шкіл, вважає Ганна Новосад.

За даними міністра, вартість підготовки учня в таких школах сягає 100 тис. гривень, тоді як середня цифра по Україні становить 21 тис. гривень.

«Це абсолютно неефективне використання коштів, і тому (треба) працювати над мережею, її оптимізувати, робити так, щоб діти мали доступ до кращих шкіл. Це можуть бути опорні школи, щоб вони могли до них доїжджати, мати доступ до кращих освітніх послуг. І відповідно вивільняти кошти на важливі речі», – сказала Ганна Новосад.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон про столицю. Що змінюється для Києва, розповідав портал “Хрещатик.news”.

Читайте також:

В Україні розпочався осінній призов: хто отримає повістки

Казино в законі? Кабмін схвалив легалізацію грального бізнесу

Голова МЗС пообіцяв масштабний обмін полоненими