Західні союзники поставили Україні штурмовики Су-25 у вигляді запчастин. Для доставки літаки були розібрані в Східній Європі.

Як пише Foreign Policy, на яке посилається “Главред”, польова група в Східній Європі, пов’язана з Європейським командуванням, допомогла розібрати радянські літаки Су-25 і вертольоти Мі-17, щоб їх можна було відправити в Україну.

Відзначається, що як тільки в центрі визначається донор зброї, яка потрібна Україні, війська всередині координаційного центру з’ясовують, як доставити його в країну по землі, повітрю або залізницею через один з декількох вузлів в Європі – в залежності від того, який з них найбільш ефективний.

При цьому зброя може бути доставлена підрядниками або зібрана збройними силами України, сказав британський військовий чиновник. Робота ускладнювалася, коли потреби України розширилися від стрілецької і ручної зброї, такої як протитанкові ракети Javelin і зенітні ракети Stinger, які допомогли зупинити наступ Росії на Київ, до літаків, танків і військової техніки.