Забруднене повітря є причиною передчасних смертей серед дорослих з хворобами серця та напряму впливає на поширеність хвороб дихання у дітей.

Про це заявив на своїй сторінці в Facеbook засновник проекту «Екологічна стратегія розвитку Києва 2030» Костянтин Яловий.

За його словами, якість атмосферного повітря залежить від обсягів викидів забруднюючих речовин від двох основних джерел забруднення: пересувних і стаціонарних. У Києві стаціонарні джерела здійснюють 15% відсотків викидів. 90% стаціонарних джерел – підприємства енергетичної галузі, які продукують понад 22 тисячі тонн забруднюючих речовин та 5,3 мільйона тонн діоксиду вуглецю. Інші 85% забруднення атмосферного повітря у Києві припадає на викиди від транспорту. З них 70% – приватні авто. Щороку обсяги викидів у атмосферу збільшуються.

«Загалом у повітря потрапляє близько 200 компонентів, серед яких оксид вуглецю, діоксид сірки, діоксид азоту, формальдегід, дрібнодисперсний пил та інші забруднювачі. Вони негативно впливають на людський організм, тому мешканці міст з брудним повітрям частіше страждають на хвороби дихальної та серцево-судинної систем», – прокоментував Костянтин Яловий.

Згідно зі статистикою, в Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності. За цим показником наша країна є одним зі світових “лідерів”. Як стверджують у МОЗ, у 2020 році 78% передчасних смертей від інфаркту та інсульту спровоковані забрудненням повітря.

Яловий також навів результати іншого тогорічного дослідження українських вчених з Інституту педіатрії, акушерства і гінекології, яке показало тісний прямий зв’язок впливу обсягів викидів забруднювачів повітря на показники захворюваності й поширеності хвороб органів дихання серед дітей, особливо віком від 0 до 6 років та 15-17 років, а також на показники поширеності бронхіальної астми та цукрового діабету у вікових групах від 0 до 17 років.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна посідає 15-те місце у світі та п’яте в Європі за рівнем смертності від забрудненого повітря. У столиці ситуація ще гірше, адже щільність викидів у Києві у 8 разів перевищує середній показник по Україні.

Як зазначив Костянтин Яловий, що у мешканців столиці є достатньо підстав, щоб серйозно перейматися питанням якості повітря. На щастя, як свідчить досвід інших країн, з проблемою забруднення атмосфери можна боротися. Так, наприклад заходи, направлені на скорочення рівня шкідливих викидів у ЄС, сьогодні зменшили кількість передчасних смертей унаслідок забруднення повітря майже вдвічі у порівнянні з 1990-м роком.

«Адаптуючи найкращий іноземний досвід до українських реалій, Екологічна стратегія розвитку Києва пропонує план дій, який дозволить столиці до 2030 року скоротити викиди забруднюючих речовин з 205 т/км2 до 164 т/км2 на рік та суттєво знизити негативний вплив шкідливих викидів на здоров’я киян. Що саме треба зробити – дізнавайтеся на офіційному сайті Екостратегії – www.ecostrategy.kiev.ua», – сказав Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.