18 лютого, Україна отримала дозвіл на здійснення польоту спеціальним рейсом з міста Ухань, аби доставити українців, які знаходяться на території Китаю, додому. На виконання отриманого дозволу літак спеціального рейсу вилетів із Києва о 2:50 ночі 19 лютого. Повернеться літак до України 20 лютого о 8 ранку. Про це повідомляє Урядовий портал.

Інформація була оприлюднена 18 лютого на спільному брифінгу щодо евакуації людей із Китаю через розповсюдження нового коронавірусу та щодо заходів обсервації. На брифінгу приймали участь Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька, перший заступник Міністра інфраструктури Дмитро Абрамович, Державний секретар Міністерства закордонних справ Андрій Заяць, Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, генеральний директор авіакомпанії SkyUp Airlines Євгеній Хайнацький.

«Ми повністю готові до процесу евакуації громадян та відправлення літака до Уханя. Команда, яка полетить до китайської провінції пройшла відповідне навчання. Вони зможуть надавати допомогу згідно зі встановленими правилами епідемічної безпеки», – наголосила Зоряна Скалецька.

За словами міністра, на борт літака будуть допущені для евакуації тільки здорові громадяни, перевірку яких проведуть китайські та українські медичні працівники. Окрім цього, для надання медичної допомоги, якщо це буде необхідним, в літаку перебуватимуть кваліфіковані лікарі. Крім цього, кожен пасажир, який буде евакуйований українським літаком, до посадки підписуватиме інформовану добровільну згоду на проведення обсервації та спостереження за станом здоров’я, діагностику й лікування. У разі відмови — людину не евакуюватимуть.

Зоряна Скалецька також повідомила, що місто в Україні, до якого повертатиметься літак спецрейсу, а також об’єкти обсервації будуть обрані безпосередньо перед прибуттям та поселенням людей.

Як повідомив державний секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць, до України будуть евакуйовані 49 українців і до 25 іноземців (громадян Ізраїлю, Норвегії, Чорногорії, Аргентини, Панами, Коста-Ріки, Домініканської Республіки, Еквадору та Іспанії).

«Іноземні громадяни будуть евакуйовані відповідно до норм міжнародної взаємодії та пройдуть обсервацію разом із українцями, а пізніше будуть відправлені до себе додому», – зазначив Андрій Заяць.

Голова ДСНС Микола Чечоткін повідомив, що всі правоохоронні структури, зокрема МВС, Нацполіція, Нацгвардія, ДСНС готові до виконання своїх завдань за призначенням, починаючи з зустрічі, супроводу, забезпечення охорони місця проведення обсервації.
«В районі цього місця буде розгорнутий оперативний штаб, який буде координувати дії всіх органів, залучених до заходів із забезпечення обсервації», – додав Голова ДСНС.

Як відомо, декілька днів з`явилась інформація, що людей, яких евакуюють з Уханя планують розмістити під Києвом, в санаторії «Пролісок» міста Козелець. Потім містом карантину було вибрано львівську область та повідомляли про те, що літак з Уханю приземлиться у Львові.

Але мешканці Київщини та Львівщини влаштували протести проти прийому на карантин українців з Китаю.

Напередодні, пізно ввечері 18 лютого, на брифінгу в аеропорту Бориспіль журналістам розповіли, що літак з міста Ухань повернеться в Україну вранці 20-го лютого, але так і не повідомили, куди саме.

«За кілька годин цей літак вирушить у Китай, аби повернути наших громадян додому.

Своїх у біді не кидаємо!», – зазначила міністр охорони здоров`я України.

Популярні новини зараз

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Показати ще

Вона також повідомила, що наразі розглядається три місця для розміщення евакуйованих людей.

«Ми знайшли три безпечних місця, готових для того, щоб залежно від кількості людей, які будуть на борту, вибрати найбільш для них відповідні. Ми евакуйовуємо тільки здорових громадян і сьогодні за даними МЗС всі наші громадяни не потребують медичної допомоги», – зазначила на брифінгу Зоряна Скалецька.

 

Нагадаємо, Першого, хворого на коронавірус українця, госпіталізовано у Японії

Читайте також:

Тест-системи для виявлення коронавірусу ще перевіряються виробником, їх в країні немає: МОЗ

ВООЗ визнала новий коронавірус із Китаю надзвичайною ситуацією у всьому світі