У Харкові проспект імені українського героя і дисидента Петра Григоренка називають ім’ям українофоба Георгія Жукова. Московська церква хоче заборонити Українську. Андрій Портнов призначений професором Київського університету. На Одещині збираються скасувати Закон про мову. А з телеекранів нас переконують що це в Україні “вітер змін”. Українці! Хіба ви не чуєте сморід “русcкого духу”? так відреагував на події останніх днів голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Його обурення має підстави. Ситуація, яка складається в державі, вказує на те, що загроза проросійського реваншу стає реальна. Парламентська асамблея Ради Європи в ніч на вівторок дала “зелене світло” поверненню в організацію делегації РФ. Це свідчить про те, що після зміни влади Україна стрімко втрачає позиції й на міжнародній арені.

Перед початком червневої сесії ПАРЄ українська делегація звернулася до адміністрації нового президента Володимира Зеленського з проханням про зустріч щоб узгодити спільний план протидії російському впливу, розповідає перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко. За минулі п’ять років залучати держави ЄС на бік України вдавалося передусім завдяки роботі нашої дипломатії на чолі з президентом Петром Порошенком.

Але в Зеленського на прохання не відреагували.

Напередодні президентських виборів експерти-міжнародники висловлювали побоювання, що в разі поразки Порошенка позиції України на світовій арені можуть помітно послабитися. Тоді опоненти обурювалися “порошенківською пропагандою”. Та побоювання виявилися правдивими.

“Слабкою” Україна стала після президентських виборів-2019. Не випадково після поразки Порошенка про бажання повернутися одне за одним заявили одіозні політики, які після Революції гідності чкурнули в Росію.

Новообраний президент скоро розставив крапки над “і”, призначивши головою своєї адміністрації Андрія Богдана, який працював у Кабміні Миколи Азарова і за законом про люстрацію не має права обіймати державні посади щонайменше до 2024 року. Сам закон при цьому оскаржений у Конституційному суді. Проте для призначення Богдана навіть рішення КС вирішили не чекати. Для політичних утікачів епохи Януковича це стало сигналом: можна повертатися.

І ось уже про намір балотуватися у Верховну Раду повідомив Андрій Клюєв екс-голова адміністрації президента Януковича, за списками “Опозиційного блоку” й “Опозиційної платформи За життя” ломиться ціла зграя екс-“регіоналів”, Азаров висловлює намір приїхати в Україну. Після цього не здивує десь в аеропорту “Бориспіль” і Віктор Янукович.

Одним із найпоказовіших став приклад автора скандальних “законів 16 січня” Андрія Портнова. Він один із перших приїхав в Україну й отримав тут престижну роботу: професора кафедри конституційного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Студенти КНУ такої наруги над здоровим глуздом не стерпіли. Організували акцію протесту. Заявили, що не підуть із-під кабінету ректора Леоніда Губерського, доки наказ про призначення одіозного правника Януковича не скасують. І Губерському таки довелося виконати ці вимоги. Адже протест вийшов на політичний рівень: до студентів долучилися представники партії Петра Порошенка “Європейська солідарність”, зокрема народні депутати Вікторія Сюмар, Андрій Левус і директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Як свідчать дії Порошенка і його команди, “ЄС” спроможна захистити здобутки попередніх п’яти років і не допустити реваншу проросійських сил.

До слова, після початку антиросійських протестів у Грузії “Європейська Солідарність” єдина в Україні організувала акцію солідарності з цією країною, яка також потерпає від імперських домагань РФ.

 Ми вкотре попереджаємо прокремлівських політиків і їхніх посіпак: повернення до часів Януковича не буде. Навіть не сподівайтеся на повторення 20102013 років, коли владу приватизувала Партія регіонів, яка намагалася загнати Україну у кремлівське стійло, говорить волонтерка Софія Федина, п’ятий номер списку “Європейської солідарності”. Так прокоментувала події, коли прихильник “русского мира” розбив меморіал першого героя Небесної сотні Сергія Нігояна. Активісти “ЄС” негайно привели його до ладу й незабаром відновлять власним коштом.

Популярні новини зараз

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

Біля скверу неподалік Оболонської РДА, в кущах знайшли мертву людину

₴9,7 млрд — саме стільки було виділено урядом на захист Трипільської ТЕС

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще

Щодня реваншисти стають усе нахабніші. Рейтинг “Опоплатформи” свідчить, що у Верховну Раду повернеться кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. Він нещодавно поповнив свою медіаімперію телеканалом “Зік”. Не випадково в інформаційному просторі з’явилася його давня ідея про федералізацію тобто розкол України зсередини, як того прагне Москва.

Вона ж стоїть за позовом української філії РПЦ (колишньої УПЦ МП. ГПУ) з вимогою скасувати реєстрацію Православної церкви України. “Європейська солідарність” уже пообіцяла надати ПЦУ юридичну підтримку для захисту від російської атаки.

Команда Порошенка боротиметься і проти ревізії закону про українську мову, який екс-“регіонали” сподіваються скасувати через Конституційний суд, як і проти будь-яких інших спроб реваншу.

 Ми цього не допустимо. За право жити у своїй вільній країні заплатили тисячами кращих українців. П’ять років ми будували міцну державу й відбиваємо російську агресію на всіх фронтах. І тепер не дамо повторити старі історії, не віддамо державу, не відступимо: Україна буде вільна, сильна і єдина, каже Андрій Парубій, який іде на вибори другим номером у списку “ЄС”.