Команда Петра Порошенка запропонувала європейським партнерам провести скрініг українського законодавства, яке має бути адаптованим до законодавства ЄС до 2023-го, коли буде затверджена дорожня карта вступу нашої держави до ЄС.

Про це п’ятий президент України, лідер партії “Європейська солідарність” Петро Порошенко заявив в ефірі телеканалу “Україна”, коментуючи підсумки саміту “Україна-ЄС”.

“Ми запропонували, щоб ЄС запровадив так званий скрініг законодавства. Це означає, що до 2023 року, до часу, коли за програмою “Європейської солідарності” ми маємо відповідати всім критеріям для подання заявки щодо членства до ЄС, маємо адаптувати наше законодавство, створити дорожню карту підготовки України до вступу до ЄС. На жаль, сьогодні цього не відбулося”, констатував Порошенко.

Він також нагадав, що протягом 5 років каденції на посаді президента України йому вдалося налагодити максимально ефективні, дружні стосунки із керівництвом ЄС, зокрема президентом Європейської Ради Дональдом Туском. Ці взаємини дозволяли Україні досягати більших результатів у надзвичайно складних геополітичних обставинах наголосив Порошенко.

“Туск є давнім другом України. І я можу наголосити, що 5 років мого перебування на посаді президента і 5 років перебування пана Туска це є безпрецедентно високий і довірливий рівень стосунків між керівництвом Євросоюзу і керівництвом України. Ми всі згадуємо виступ пана Туска українською мовою у Верховній Раді України. Можу навести ще один приклад, коли на саміті “Східного партнерства” припинилася дія макрофінансової допомоги, і лише позиція Туска та Юнкера дозволила нам отримати ще один мільярд євро. Без цього мільярду фінансовий стан країни був би значно гіршим”, нагадав Порошенко.