Схвалена ПАРЄ резолюція “Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень і голосування” є неприпустимою поступкою Російській Федерації, яка з 2014-го здійснює збройну агресію проти України.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України.

“Суттєве послаблення санкційного механізму ПАРЄ, передбачене ухваленою резолюцією, відбулося на тлі відсутності жодних конструктивних кроків із боку Росії. Кричущого невиконання цією країною взятих на себе зобов’язань і резолюцій ПАРЄ, схвалених у відповідь на російську агресію”, – наголосили у МЗС.

У міністерстві вважають цю резолюцію свідченням відходу від задекларованих стандартів, принципів і цінностей Ради Європи внаслідок безпрецедентного тиску й фінансового шантажу з боку РФ.

“Це сталося внаслідок відвертого потурання з боку низки країн, керівництво яких, з одного боку, наголошує на необхідності припинення російської агресії проти України, а з іншого – заохочує агресора, йдучи йому на поступки”, – йдеться у коментарі.

Асамблея значно послабила свою роль у сучасній європейській політиці, а тому і здатність ефективно захищати верховенство права, права людини та демократію в усіх державах-членах Ради Європи, у тому числі в РФ.

Резолюцію за повернення Росії до ПАРЄ у ніч на 25 червня одноголосно підтримали делегації з Азербайджану, Франції, Іспанії, Італії, Норвегії, Австрії, Словаччини, Португалії, Сербії та Туреччини.

Перша віце-спікер Верховної Ради і член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко назвала їх відповідальними за вбивства на Донбасі і в Криму.