Монети номіналом 25 копійок та банкноти гривні старих зразків до 2003 року перестають бути засобом платежу з 01 жовтня 2020 року. Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку України, передає сайт Хрещатик.News.

  • Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 01 жовтня 2020 року.
  • Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

Про зміни розповів заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

“Ми продовжуємо наводити лад у готівковому обігу та приводити його до світових стандартів, – розповів Олексій Шабан. – Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки у обігу”, – сказав він.

Але, як запевнили в пресслужбі НБУ, це не привід для хвилювання.

Зазначається, що можна буде без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років:

• упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

• упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль, ПУМБ).

Нагадаємо, в обіг вводять монету номіналом 10 грн, яка замінить паперові гроші

Читайте також:

НБУ вводить в обіг пам`ятну монету Стародавнє місто Дубно номіналом 5 грн

В Україні з’явилась монета на честь року Щура